Reportage

Pumpar stulna hos Gunvor, 83

Vattnet hade trängt in i källaren hos Gunvor, 83. Det var inte första gången. Hon har haft vattenpump för att lösa problemet. Har haft.

– De har blivit stulna. Två gånger har jag blivit av med min vattenpump.

Någon tredje pump hade inte Gunvor skaffat. Och vem stjäl en pump som arbetar för att tömma en villakällare på vatten, undrar Gunvor och fler med henne.

Denna gång blev det akuta problemet svårare att hantera på egen hand. Gunvor är blind sedan ett halvår.

– Jag brukar inte bekymra mig, men den här gången blev det för mycket.

Det är ett antal år sedan hon fick in vatten i källaren senast. De sandsäckar hon då fick är sparade.

– Har varit rädd om dem och satt dem för dörrarna. Men de förslår inte längre.

Så vattnet rann in. Hon funderar inte så mycket över att de saker som står på golven ska bli förstörda, mest skräp och inte av värde för någon annan, säger hon.

Men det är februari och huset behöver värmas upp.

– Jag går ner i källaren två gånger om dagen och kontrollerar att pannan fortfarande fungerar.

SMHI hade utfärdat klass 3-varning för delar av Halland, måndag 24 februari nedgraderades den till en tvåa i Halmstads kommun.

– Vi är inte belastade nu, har två extra brandmän på skiftet och möjlighet att hjälpa till. De här tre personerna har försökt, men klarar inte att lösa sina problem. Vi åker och hjälper dem, sade Tina Nordlund, brandingenjör i beredskap.

Brandmännen Rickard Horvath och Eric Fjellman åkte till Gunvor och hennes granne, Jonas Nilsson till ett annat område där en person hade problem med att Nissans höga nivå via en brunn tryckte in vatten i källaren. Utloppet i brunnen, där vattnet nu gick bakvägen, tätades snabbt och Jonas kunde ansluta till de övriga.

Efter några timmars arbete hade det mesta av vattnet som stod utanför Gunvors hus pumpats bort, invändigt pumpades vattnet ner till den nivå som var möjlig. Därefter lämnades en pump att gå i den utvändiga brunnen för att förhindra att vattnet steg runt huset igen.

– Hon var jättenöjd, sade Rickard Horvath när bilen rullade tillbaka mot Halmstad.

LÄS OCKSÅ