Reportage

Hela samhället mobiliserade mot skogsbranden

Vid skogsbranden mobiliserades alla delar av samhället, kommuner, myndigheter, frivilliga och företag.

Ett av dessa var Westinghouse som ställde upp med administrativt stöd till insatsledningen i Ramnäs.

– Westinghouse har jobbat många år med privat-offentlig samverkan och vår vd bestämde att vi ska vara med och hjälpa till. Vi har byggt upp en beredskapsorganisation på samma sätt som länsstyrelsen och andra myndigheter. Vi har gått samma utbildningar och arbetar med samma stabsmetodik så att vi ska jacka in om det behövs, säger Anders Gustafsson, ansvarig för krislednings- och säkerhetsberedskap på Westinghouse.

Dagen efter länsstyrelsen tog över fanns personal från företaget på plats. Anders Gustafsson kom till Ramnäs några dagar senare.

– Jag såg att det fanns en del ”svarta hål” kring säkerheten och IT-säkerheten. Det saknades sambandsplan för Rakel, plus en massa andra runt-omkring-frågor som ska stödja insatsen. Det fanns ett hemmagjort IT-system och jag såg att säkerheten inte var tillräcklig.

Anders Gustafsson tittade på behoven och skaffade kompetenserna från länsstyrelsen eller var de kunde tänkas finnas.

– Vi har bemannat i snitt 2-3 roller per dygn. Sakta men säkert har vi sett till att vi har rättssäkerhet och IT-säkerhet. Finansieringsrutiner har ordnats och säkerheten lyfts genom ett behörighetssystem med namnbrickor.