Reportage

Två läger byggs på Afrikas horn

MSB medverkar i två insatser till stöd för flykting- och svältkatastrofen på Afrikas horn.

– Det är akut misär. Många är svårt undernärda, framförallt barnen, säger MSBs insatsledare Emilio König.

MSB bygger fältläger åt FNs flyktingkommissariat (UNHCR) och i samarbete med IHP också ett läger åt FNs livsmedelsprogram (WFP). Insatsen pågår i Dolo Ado, Etiopien, nära gränsen till Somalia.

Det rör sig om bostäder och kontor åt den personal som ska hjälpa flyktingarna. Byggnationerna är enkelt utryckt stålramar motsvarande 20-fotscontainrar som förses med väggar, fönster och dörrar.

Totalt byggs 36 moduler åt UNHCR och 25 åt WFP.

– Det går förhållandevis bra. FNs logistikarbete är inte snabbt, men bygget går ändå relativt snabbt, säger König.

I närheten av Dolo Ado finns fyra flyktingläger där det uppskattas finnas runt 130 000 flyktingar. Som mest kom 2 000-3 000 flyktingar över gränsen dagligen.

– Nu handlar det om 200-300 per dag. Väldigt många har gått till fots i tre-fyra veckor och är glada när de når flyktinglägren.

Situationen ska inte jämföras, men det är också en tuff miljö att jobba i för MSBs personal. Det finns inte mycket att köpa i Dolo Ado. Inköp görs i Addis Abeba, och då handlar det om en resa på tre-fyra dagar – i en riktning.

Insatspersonalen bygger FN-lägren 40 gradig värme i närmast ökenmiljö. Det är viktigt att dricka mycket, och samtidigt måste man vara vaksam med vilken vätska man får i sig.

– Här finns heller inte mycket mediciner att få tag i. Händer något gäller det att ligga lågt och vänta tills man kan få vård.

Det allvarligaste som hänt var att en i styrkan blev biten av en skorpion, vilket gav smärta i ena benet ett dygn.

– Skorpionerna här är inte den farligaste varianten.

Insatsstyrkan har ett hus i anslutning till bygget. Personalen bor i huset, i myggnätstält på balkongen och i tält i trädgården.

Och maten?

– Vi har anställt två lokala kokerskor, äter pasta, ris, get och tonfisk. Något enformigt, men vi håller oss friska och mätta.

Lägret åt UNHCR var första uppdraget MSB fick. Det beräknas kosta 5,5 miljoner kronor och finansieras av Sida och FN-organisationen.
WFP-lägret, som byggs nästgårds är ett samarbetsprojekt inom IHP och beräknas kosta sex miljoner kronor. WFP betalar hälften, Sverige 1,3 miljoner. Finland, Danmark och Tyskland som också medverkar delar på resten. Totalt har MSB 15 personer på plats för de två insatserna.

UNHCR-lägret beräknas vara inflyttningsklart under senare hälften av oktober, WFPs läger tidigast i mitten av november. När lägren är färdigställda kommer de under en tid att drivas av MSB och IHP, för att sedan lämnas över till respektive FN-organisation.