Reportage

- En sån organisation ni har

– Det var den bästa genomgång jag fått, sa ambassadör Sten Ask.

HAITI
Vi satt med honom på hotell Kinam i Petion-Ville. Ambassadören bjöd på frukost och ville veta allt om IHP-insatsen på Camp Charlie.

Han fick en gedigen genomgång. Lars Johansson och Magnus Hagelsteen, båda MSB, som är på plats för att kika på fler möjliga insatser redovisade dessutom sina tankar.

– Innan det humanitära biståndet passerat toppen måste man komma igång med återuppbyggnad, så inte intresset att bidra ekonomiskt hinner börja minska, sa Magnus Hagelsteen.

– Det var bra sagt, det ska jag använda i intervjuer, sa Ask. För vad händer här när strålkastarljuset släcks, kanske redan när OS börjar funderade han vidare.

Sten Ask är stationerad i Stockholm och ambassadör för tolv länder i Centralamerika. Ask kan sitt Haiti, visade engagemang och känslor. Han både lyssnade och pratade mycket. Det blev en intensiv timme i frukostmatsalen.

Sten Ask jämförde förödelsen i Haiti med när Katrina blåste över New Orleans för några år sedan.

– Det hände i världens starkaste ekonomi. Där är det ännu inte återuppbyggt.

Hur ska det då gå här?

Men han såg också möjligheter.

– Haiti bör ta kontakt med FNs säkerhetsråd och FN bör ges mandat att mobilisera och genomföra återuppbyggnad.

– Vilken roll vill Sverige ha? Vad vill vi göra? Det ska jag ta med våra politiker.

Avslutningsvis sa Sten Ask:

– Det var en bra start på dagen att höra hur välgenomtänkt ert arbete är. En sån organisation ni har. Hör av er om ni behöver hjälp. Vi kommer att ställa upp.