Räddningstjänst

"Räddningstjänsten ryggraden i skyddet"

Nyhet Kommunerna måste börja rusta för att klara höjd beredskap. Civilplikten behöver införas omgående. Det var några synpunkter i en diskussion om vad kriget i Ukraina betyder för Sverige och mer specifikt för räddningstjänsten.

16 jun 2022 klockan 12:11
Krisberedskap Räddningstjänst

Ministern lovar mer pengar

Nyhet Det kommer mer pengar! Det var justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons viktigaste budskap under Brandkonferensen i Gävle.

16 jun 2022 klockan 11:26
Krisberedskap Räddningstjänst

"Inte dimensionerad för en krigssituation"

Nyhet Räddningstjänsten är i dag inte dimensionerad för att hantera en krigssituation, och planering för höjd beredskap har inte skett på många år. Det skriver MSB i den rapport som lämnades in till regeringen 10 maj.

16 jun 2022 klockan 11:14
Krisberedskap Räddningstjänst

Bomber och granater, vilket brandskydd!

Reportage Ljudet från granater, missiler och kanoner dånar dagligen genom skogen. På Bofors Test Center är det mer regel än undantag att varmt splitter orsakar bränder. – Vi klarar oss genom att de släcks snabbt, säger brandskyddsledaren Johan Lidgren. Till hjälp finns helikopter, brandbandvagnar – och företagets samtliga anställda.

15 jun 2022 klockan 15:38
Förebyggande Räddningstjänst

Tankar om otrygghet blev konst

Nyhet Att prata om brandsäkerhet är väl ingen konst? Det kan det visst vara. Räddningstjänsten Skåne Nordväst testade nåt nytt: lät konstnärer fråga ungdomar om otrygghet och göra konst av svaren. Utställningen Safe skills ska nu ut på turné.

15 jun 2022 klockan 14:37
Räddningstjänst Förebyggande

Ingen förbättring efter metoo – tvärtom

Nyhet Arbetsmiljöproblemen som ledde fram till metoo-uppropen är kvar. Antalet kvinnor inom räddningstjänsten som säger att de utsatts för kränkningar eller nedvärderande behandling har ökat. Samtidigt har färre utsatta anmält trakasserierna. Det framkommer av enkätsvaren från medlemmar i föreningen Kvinnor i räddningstjänsten.

15 jun 2022 klockan 12:01
Räddningstjänst Jämställdhet

SMO-eleverna redo för nästa kapitel

Reportage Med blandade känslor tar SMO-eleverna i klass HT20 examen. - Jag har trivts så bra att jag skulle kunna fortsätta i två år till, säger Patric Lundell. Kajsa Olsson känner sig däremot klar med skolan. För henne väntar nu en framtid som den första kvinnliga, tillsvidareanställda brandmannen i Kristianstad.

14 jun 2022 klockan 13:34
Utbildning Räddningstjänst