Nyhet

Norra Dalarna satsar på suicidprevention

Brandkåren Norra Dalarna satsar stort på suicidprevention under mars.

Vasaloppet blev ett bra tillfälle att tillsammans med organisationen Suicide Zero samtala med åkare och publik.

Uppskattningsvis 1 500 personer tar varje år sitt liv i Sverige. Som jämförelse omkom 220 personer i trafiken 2022, och 100 dog i bränder.
– Vi övar enormt mycket på rökdykning och på trafikolyckor, det ska vi självklart göra – men varför lär vi oss inte mer om det här? undrade Jon Fredriksson, brandman i Mora.

Brandkåren Norra Dalarna upplevde att suicidlarmen blev fler, men visste inte riktigt hur de skulle bemöta de människor de mötte vid utryckningarna. Jon Fredriksson och tre av hans kollegor fick åka till Karolinska institutet i Stockholm på kurs.

Där fick han tipset att kontakta Suicide Zero för att starta ett förebyggande arbete på hemmaplan. Tillsammans har de satsat extra under mars månad.

I Brandkåren Norra Dalarna ingår förutom Mora också Leksand, Orsa, Vansbro och Älvdalen. Under mars kör ett fordon i varje kommun med dekalen ”Du är livsviktig — Suicide Zero”. I bilarna finns informationsbroschyrer till dem som vill veta mer.

I samband med Vasaloppet var också räddningstjänsten och organisationen på plats för att samtala med åkare och åskådare.

Försöket ska utvärderas, men det är redan nu bestämt att psykisk ohälsa kommer att ingå i de förebyggandesamtal som räddningstjänsten har med alla sjundeklassare.
– Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga. Då kan väl vi inom brandkåren lyfta frågan med ungdomarna när vi ändå får träffa dem för att prata om hur man förebygger brand. Vi kan vara en förebild.

Också på den egna arbetsplatsen lyfts frågan om vilken hjälp som finns för den som mår dåligt.
Jon Fredriksson vet. I samband med att familjens andra barn föddes blev han deprimerad. Han var helt tom på känslor.
– I ett helt år kände jag ”jag har arbete, familj, intressen och framförallt en nyfödd son, jag borde ju vara lycklig.” Jag har aldrig haft självmordstankar, men den skammen jag kände, framförallt för att jag inte hade känslor för min son, var fruktansvärd. Min sambo hjälpte mig få kontakt med läkare. Med samtalsstöd och medicin började jag efter några veckor sakta bli bättre.
– I dag har jag en fantastisk relation med min son och hoppas kunna lära honom att man inte behöver skämmas över att må dåligt.

Suicid är vanligare bland män än kvinnor. Generellt pratar också män mindre om känslor. Men Jon har blivit alltmer öppen om sina erfarenheter.
– Det har hänt att någon kollega har kommit och sagt att han inte heller mått så bra. Jag hoppas det här arbetet kan bidra till att vi får ett ännu bättre arbetsklimat.