Nyhet

Sökteam och nödbostäder till jordbävningsdrabbat område

Under veckan har MSB skickat flera experter till Turkiet med anledning av det kraftiga jordskalvet, bland annat ett sök- och räddningsteam.

Även en stor leverans av nödbostäder är på gång.

I torsdags skickade MSB ett sök- och räddningsteam till Turkiet. Teamet har nu kommit fram och befinner sig i skrivande stund i staden Kahramanmaraş. Sökgrupperna är utrustade med hundar och sjukvårdsresurser.

Andra länder har redan varit på plats med den här typen av resurser i några dagar och syftet är bland annat att det svenska teamet ska avlösa dem. MSB leder insatsen men genomför den tillsammans med Försvarsmakten.

Hjälp kommer också skickas i form av nödbostäder. EU-kommissionen har beslutat att aktivera den EU-gemensamma resurs av nödbostäder som MSB håller i lager. Det handlar för närvarande om 500 nödbostäder med plats för cirka 5 personer i varje.

Leveransen är enorm med nästan hundra lastbilar, vilket kommer att ta tid att både transportera och installera. Fördelen är att nödbostäderna går att bo i under en längre tid när återuppbyggnaden av raserade hus genomförs.

På uppdrag av regeringen har MSB också erbjudit Turkiet 330 familjetält, 25 större tält, 475 paket med torrmat, 6 generatorer samt sängar, madrasser och sänglinne. Dessa resurser planeras att transporteras till Turkiet med start i dag, den 10 februari, delvis i samordning med Finland.

Övrigt stöd som Sverige lämnat hittills är:

  • En byggnadsingenjör/expert.
  • Två tekniska experter på informations- och kommunikationssystem, en administratör samt en logistiker i ett EU Technical Assistance and Support Team (EU TAST).
  • Två IT- och kommunikationsexperter till ett UNDAC-team, som även medtog visst materiel. UNDAC står för United Nations Disaster Assessment and Coordination.
  • Två light base camps, det vill säga enklare boende- och kontorsmöjligheter för 24 personer ur insatspersonalen. Transport till Turkiet genomförs i samverkan med Beredskabsstyrelsen i Danmark och ESAF i Finland, som är MSB:s motsvarigheter grannländerna.

Allt stöd Sverige lämnar sker inom ramen för etablerade strukturer för internationellt samarbete, exempelvis EU:s civilskyddsmekanism.

– På samma sätt som de insatser som nu görs i Turkiet bygger på historiska erfarenheter, kommer också de erfarenheter som nu görs till nytta i framtiden, även i uppbyggnaden av det civila försvaret i Sverige, säger Roger Gustafsson, funktionsledare på enheten för nationella insatser och civilskydd.

Arbetet med stöd till Turkiet och Syrien kan följas på MSB:s webb, se länk nedan.

Händelsesidan