Krisberedskap

”Låg försvarsvilja är inte alltid ett problem”

Nyhet 80 procent tycker att Sverige bör göra väpnat motstånd om vi utsätts för ett militärt angrepp. Det visar en undersökning från FOI. – Men det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart försvarsviljan, säger analytikern Christoffer Wedebrand.

21 jun 2022 klockan 09:31
Krisberedskap Frivillighet

Försvarsvilja - lösningen på allt?

Nyhet Den svenska försvarsviljan ska stärkas. Är det lösningen på allt? – Man vinner inte ett krig på enbart försvarsvilja om man inte har andra resurser. Men utan försvarsvilja kommer man ingenstans, säger Jenny Deschamps-Berger på Försvarshögskolan.

21 jun 2022 klockan 09:25
Krisberedskap Frivillighet

De tar hand om djuren vid kriser

Reportage Det ökade intresset för hemberedskap märks även bland djurägare. På Svenska Blå Stjärnan, som tar hand om djur vid kriser, katastrofer och smitta, har personalen haft fullt sjå med att hinna svara på alla samtal. – Många är oroliga men många vill också hjälpa till, säger generalsekreteraren Kristin af Malmborg.

20 jun 2022 klockan 22:31
Frivillighet Krisberedskap

"Räddningstjänsten ryggraden i skyddet"

Nyhet Kommunerna måste börja rusta för att klara höjd beredskap. Civilplikten behöver införas omgående. Det var några synpunkter i en diskussion om vad kriget i Ukraina betyder för Sverige och mer specifikt för räddningstjänsten.

16 jun 2022 klockan 12:11
Krisberedskap Räddningstjänst

Ministern lovar mer pengar

Nyhet Det kommer mer pengar! Det var justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons viktigaste budskap under Brandkonferensen i Gävle.

16 jun 2022 klockan 11:26
Krisberedskap Räddningstjänst

"Inte dimensionerad för en krigssituation"

Nyhet Räddningstjänsten är i dag inte dimensionerad för att hantera en krigssituation, och planering för höjd beredskap har inte skett på många år. Det skriver MSB i den rapport som lämnades in till regeringen 10 maj.

16 jun 2022 klockan 11:14
Krisberedskap Räddningstjänst

Skopande flygplan har blivit barnbok

Nyhet Det har kommit en ny del i den populära barnboksserien om Halvan. I den jobbar Halvan som ”brandflygare”.

15 jun 2022 klockan 14:48
Krisberedskap Klimat/miljö