Krisberedskap

Ny vägledning för RUHB på gång

Nyhet En ny vägledning i MSB:s serie om räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) är på gång.

13 jun 2024 klockan 11:41
Räddningstjänst Krisberedskap

Dags att sätta spaden i jorden

Nyhet ODLA I KRIS, DEL 3 Fåglarna kvittrar och grönskan spirar. Nu står sommaren för dörren och för den som vill börja beredskapsodla inför eventuella kriser är det hög tid att sätta spaden i jorden.

12 jun 2024 klockan 12:57
Krisberedskap

"Det pratas odling och beredskap överallt"

Nyhet Om vi blir avskurna från omvärlden tar maten snabbt slut i butikerna. En del av lösningen finns i våra trädgårdar eller på våra fönsterbrädor. Dessutom kommer frågor som ansvar, samarbete och gemenskap på köpet. Så resonerar Trosa kommun, som sedan 2022 driver det omfattande projektet Odla vardagsmaten.

12 jun 2024 klockan 10:00
Krisberedskap

De skapar trygghet i skärgården

Reportage Nästintill ljudlöst glider den mörklagda stridsbåten upp bredvid båtmotortjuvarna, tänder sökljuset och drar igång blåljusen. Tjuvarna drabbas av panik och styr sin båt rakt upp på land. Det är ett av många exempel på hur Roslagens sjövärnskår skapar trygghet i skärgården, dygnet runt.

12 jun 2024 klockan 10:00
Frivillighet Krisberedskap

MSB:s skolor rustar inför civilplikten

Nyhet Till hösten ska 300 civilpliktiga utbildas på MSB:s skolor i Sandö och Revinge. Nu råder bråda dagar. – Det är en utmaning att lära oss något som vi inte pysslat med på väldigt länge, säger projektägaren Per Hulling.

11 jun 2024 klockan 17:00
Räddningstjänst Krisberedskap

Så skapas motståndskraft i krig

Nyhet Tidiga förberedelser, planering och ett samhälle med både omställningsförmåga och uthållighet. Det är vad som skapar motståndskraft i krig. Den slutsatsen drar MSB ännu en gång, när myndigheten nu lämnat in regeringsuppdraget ”Erfarenheter Ukraina – lärdomar för det civila försvaret”.

10 jun 2024 klockan 14:49
Krisberedskap Internationellt

MSB efter fartygsbranden: ”Tveka inte”

Nyhet Nu har MSB utrett branden på passagerarfartyget Stena Scandica 2022. Slutsatsen: det finns ett stort behov av proaktivitet och tidig samverkan mellan olika räddningstjänstaktörer. – Vänta inte på att ”någon annan” ska initiera, säger Henrik Larsson, enhetschef på MSB.

04 jun 2024 klockan 11:42
Räddningstjänst Krisberedskap