Internationellt

”Många tror att jag kastar mig på faran”

Reportage Hon har levererat släckbilar och blivit beskjuten vid fronten. Brandmannen och äventyraren Lena Wilderäng sa upp sig från sitt huvudsakliga jobb som IT-chef för att hjälpa räddningstjänsten i Ukraina. – Det blev en naturlig konsekvens av allt jag upplevt i mitt liv.

21 mar 2023 klockan 10:00
Frivillighet Internationellt

”Det är svårt att ta in förödelsen”

Reportage Tre dygn efter det kraftiga jordskalvet var ett sök- och räddningsteam från Sverige på plats i Turkiet. För första gången samarbetade MSB och Försvarsmakten under samma namn, Swe10. – Det är svårt att ta in förödelsen vi såg, säger David Norlin, samverkansperson under insatsen.

20 mar 2023 klockan 07:44
Internationellt

MSB ansvarar för nödbostäder åt EU

Nyhet Tillfälliga nödbostäder för drygt 1 000 personer. Det har MSB fått i uppdrag av EU att bidra med i händelse av kris och katastrofer.

20 mar 2023 klockan 07:25
Internationellt Krisberedskap

Svensk modell till EU-länder?

Nyhet Under Sveriges ordförandeskap i EU lyfts frågan om ett gemensamt krisberedskapstema inom unionen. Den svenska krisberedskapsveckan är exemplet. – Ett initiativ på EU-nivå kan kanske stimulera nationella insatser, säger Sara Bertilsson, EU-samordnare på MSB.

17 mar 2023 klockan 06:36
Internationellt Krisberedskap

Sökteam och nödbostäder till jordbävningsdrabbat område

Nyhet Under veckan har MSB skickat flera experter till Turkiet med anledning av det kraftiga jordskalvet, bland annat ett sök- och räddningsteam. Även en stor leverans av nödbostäder är på gång.

10 feb 2023 klockan 11:50
Internationellt

Sjukvårdsutbildning ger effekt i kriget

Nyhet MSB utbildade 60 ukrainska sjukvårdsinstruktörer. Det har i sin tur lett till att närmare 13 000 ukrainare utbildats i grundläggande sjukvård. – Med MSB-mått mätt är det en ganska liten insats men som gör väldigt stor nytta på marken, säger projektledaren Fredrik Djurklou, som själv varit på plats i Lviv och Kiev-trakten.

19 dec 2022 klockan 13:51
Internationellt

Skänkta stövlar får betydelse

Nyhet Räddningstjänster över hela Sverige har samlat in utrustning till Ukraina. Det handlar i många fall om småskaliga donationer som genom samordning blir en del av något stort. –  De där stövlarna som letades fram får betydelse, säger Roger Gustafsson på MSB.

19 dec 2022 klockan 13:17
Internationellt Räddningstjänst