Reportage

Så lätt blir du av med din domän

Håll koll på era domäner och betala fakturan. Annars kan det gå som för statsministern.

När Danny Aerts, VD för .se, stiftelsen för Internetstruktur, berättade hur lätt det är att bli av med sin Internetdomän fick det mer än en i publiken att skruva oroligt på sig.

– I söndags tappade Fredrik Reinfeldt sin domän fredrikreinfeldt.se eftersom han inte betalat sin faktura på fyra månader. Hans andra domän reinfeldt.se blev ledig i lördags och någon annan tog den. fredrikreinfeldt.se vågade ingen ta.

Danny Aerts råd är håll reda på fakturan och vem i organisationen den går till. Den är bara på 100-200 kronor per år och många missar den. Autogiro kan tyvärr inte användas.

– Varje månad deaktiveras väldigt kända domännamn, kommuner, börsbolag, myndigheter. Jag ringde nyligen en kommun och sa att det kan vara läge att du betalar fakturan annars kommer det inte att fungera. Då fick jag en utskällning, vem var jag att säga till att det skulle fungera.

Stiftelsen har 52 anställda och dess uppgift är att sköta toppdomänen .se – och om resurserna tillåter – främja Internetutvecklingen i Sverige.

Idag finns 1,1 miljoner .se-domäner och tillväxten är enorm. Det registreras 250  000 nya domäner varje år. Det är först till kvarn som gäller.

– Glöm inte att registrera ditt namn, för så snart du berättar för någon att du tänker börja med en verksamhet blir domännamnet registrerat. När Victoria avslöjade att hon var gravid blev kronprins.se registrerat.

Om domännamnet är upptaget kan man försöka göra som MSB, köpa loss domänen.

– MSB är Sveriges dyraste domännamn. Ni satte igång försäljningsmarknaden för .se domännamn efter att ha köpt loss msb.se för nästan en miljon kronor.