Reportage

Värnet är en kraft att räkna med

Vid skogsbränder står de i frontlinjen, vid drunkningsolyckor är deras kompetens unik.

Brandvärnet i Farstorp är en kraft att räkna med i Jönköpings län, mycket tack vare den räddningstjänstförening som brandmännen startat.

– Folk står i kö för att få bli brandmän på vår station, säger föreningens ordförande Joakim Henriksson.

I Smålands djupa skogar utanför Vetlanda, nära gränsen mot Kalmar län och Kronoborgs län, ligger Farstorp. Byn är en del av Smålands trädgård, ett större område med flera byar.

I mer än hundra år har det funnits en brandstation i Farstorp och sett till bristen på deltidsbrandmän i landet går den mot strömmen – i dagsläget har värnet 18 brandmän knutna till sig och fler står i kö.
– Vi har graderats upp till deltidsstation med anställningsavtal som bygger på frivillig jour. Det fungerar strålande. Jag tror det finns få stationer med ett sådant driv och engagemang, säger Joakim Henriksson.

Han är deltidsbrandman, ordförande i Farstorps räddningstjänstförening – och till vardags vd för bostadsutvecklaren Obos Sverige, med säte i Vetlanda.
– På 80-talet var min pappa engagerad i att stationen inte skulle läggas ner. Mitt eget engagemang började när de sökte mer folk till stationen för 15 år sedan. Jag bor på landet och för mig är det viktigt att vara med och bidra till en levande landsbygd. Så jag sökte och kom in.

I samma veva började styrkan åka på allt fler IVPA-larm och fick sin första fip-bil (fip står för första insatsperson).
Den finansierades till hälften av kommunen och till hälften av bybor som ville visa sin uppskattning. Därmed blev Farstorpsstyrkan en av de första i landet med en fip-bil för frivillig jour.

Platschefen Andreas Edvinsson konstaterar att både stationen och samhället runt omkring har förändrats mycket de senaste åren.
– Tidigare var vi sist i värdekedjan och fick vänta på att få gammalt materiel. I dag är vi i främre ledet, vilket gör oss både engagerade och ödmjuka.

Anledningen till den positiva utvecklingen beror till stor del på den räddningstjänstförening som bildades för åtta år sedan. Den är en samverkan mellan brandmännen, näringslivet, byborna och Höglandets räddningstjänstförbund.

Genom gåvor har föreningen bland annat finansierat en hjärtstartare. De har även fått tillgång till ytterligare en fip-bil, via Joakim Henrikssons arbetsgivare Obos. Fip-bilarna är ett viktigt komplement till stationens fyrhjulsdrivna brandbil.

Genom föreningen arbetar brandmännen även mycket ideellt.
– Vi har ett bra kapital som går tillbaka till våra byar och lägger ner mycket tid på att synas: utbildar sexorna i skolorna, driver projektet Säker by och programmet Unga hjältar. Så fort det är marknad eller liknande finns vi på plats. Det blir hela tiden ringar på vattnet, säger Joakim Henriksson.

Stationen i Farstorp har blivit en viktig del av länets samlade förmåga, snarare än ett komplement som tidigare. Förutom IVPA-larm åker de på skogsbränder, översvämningar, drunkningsolyckor, efterbevakningar och så vidare.

När 21-åriga Tove försvann i Vetlanda förra hösten var Höglandets räddningstjänstförbund, inklusive styrkan från Farstorp, delaktigt i sökarbetet tillsammans med Missing people.
– Flera av Toves anhöriga jobbade på Obos. När vi från företagets sida frågade Missing people hur vi kunde hjälpa till mer i sökandet, berättade de att deras dröm var att ha en drönare, säger Joakim Henriksson.

Obos köpte en drönare med värmekamera samt en undervattensdrönare som de skänkte till Farstorps räddningstjänstförening, som i sin tur nu kan hjälpa både Missing people och räddningstjänsten.
– De flesta brandmän i Farstorp är utbildade drönarpiloter. Undervattensroboten är dessutom den enda i sitt slag i länet och har redan gjort skillnad.

Trots den frivilliga jouren har det hittills aldrig hänt att Farstorp inte ryckt ut. Många av brandmännen är bönder och befinner sig hemma på dagarna. Även två heltidsbrandmän är med i styrkan.
– Vi känner cirka 80 procent av människorna vi åker ut till. Vid till exempel hjärtstopp är det naturligt för oss att vara där dagen efter och briefa och eventuellt sörja med anhöriga. Så stort är engagemanget här.

Joakim Henriksson konstaterar att föreningen är en styrka för både Smålands trädgård och stationen i Farstorp. Stationen har höjt sin service på landsbygden och samtidigt sänkt kostnaderna.
– I dag har man helt enkelt inte råd att lägga ner oss!

"Så här kan det funka när det funkar som bäst"

Joakim Henrikssons tips för ett stort engagemang:

  • Viktigast är ledarskapet
    – Cheferna på Höglandets räddningstjänstförbund får oss att känna oss sedda och hörda, vilket skapar ännu mer engagemang och nytänkande.
  • Den frivilliga jouren
    – Vi har brandmän som arbetar lokalt och olika skift. De rycker ut om de kan men binder inte upp sig. Digitaliseringen ger stora möjligheter att serva samhället ännu mer.
  • Involvera arbetsgivarna
    – De ger oss etthundra procents stöd. Jag som vd tar alltid chansen att visa fördelarna för andra ledare. Hos oss på Obos är frivillighet något bra, vare sig det handlar om att vara brandman eller fotbollstränare.
  • Samverka med samhället och de som vill stötta
    – De ser att våra insatser gör skillnad och vi ger tillbaka så mycket vi kan till vår omgivning.
  • Skapa engagemang redan i skolan
    – När ungdomarna blir 18, 19 år vill de vara med i kåren.
  • Myndigheterna behöver våga
    – Låt inte byråkratin bromsa utan se möjligheter. Likforma inte landsort och storstad. Snegla på andra länder för att möta utvecklingen och låt invånarna vara delaktiga. Jag vet vilka hinder jag själv har mött, när jag började i kåren tog det ett år att få tillstånd från regionen att använda hjärtstartare inom räddningstjänsten.

Brandvärnet

  • Farstorp är ett kommunalt brandvärn med egen station, som ingår i Höglandets räddningstjänstförbund, HRF.
  • Brandmännen binder inte upp sig på någon beredskap utan åker på larm om de kan. De får betalt för utryckning och utbildning.
  • Genom HRF får alla brandmännen i Farstorp fullständig grib-utbildning (grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap) med rökdykarkompetens, trots att stationen inte besitter den förmågan.
  • Farstorps räddningstjänstförening drivs vid sidan om den kommunala verksamheten. Föreningen bedriver bl a utbildning och får ta emot gåvor.