Nyhet

Stulet varningssystem funnet – efter 25 år

Skam den som ger sig.

Efter att en Hesa Fredrik-kompressor blev stulen på gamla artilleriregementets område i Uppsala, gav sig Thor-Björn Eriksson, då på länsstyrelsen, sjutton på att hitta den.

Nu har han lyckats — 25 år senare!

Thor-Björn Eriksson har hunnit vara pensionär i 20 år men runt millennieskiftet jobbade han på Länsstyrelsen i Uppsala med VMA, Viktigt meddelande till allmänheten.

När det visade sig att Hesa Fredrik inte tjöt på dåvarande artilleriregementets område, åkte Thor-Björn Eriksson dit för att undersöka saken.
– Jag klättrade upp på vinden där kompressorn skulle stå och upptäckte att den var stulen. Jag blev sur och bestämde mig för att hitta den och lämna tillbaka den till Civilförsvarsstyrelsen som på den tiden var ansvariga för VMA, berättar han.

Föga anade han att det skulle dröja till 2023.

Den typen av kompressor, en Atlas Copco LT 10, väger bortåt 250 kilo, så det lär ha behövts ett antal personer för att få den ner för trapporna. Vid tiden för stölden höll kasernen på att byggas om till universitetslokaler. Thor-Björn Eriksson hörde sig för bland byggarbetarna men ingen hade sett något.

Åren gick, och även om Thor-Björn inte sökte med förstoringsglas fanns stölden alltid kvar i minnet.

I slutet av september i år satt han och kollade på Blocket, en daglig vana han har. Plötsligt dök det upp en annons om en väldigt specifik kompressor...
– Den låg ute för 10 000 kronor. Jag förstod direkt att det var det stulna aggregatet eftersom det bara var Civilförsvarsstyrelsen som hade den typen. Det är krigsmateriel och får inte säljas.

Thor-Björn Eriksson kontaktade säljaren och utgav sig för att vara en potentiell köpare medan han fiskade efter ledtrådar. När Thor-Björn frågade om servicehistoriken fick han mycket riktigt veta att kompressorn tidigare använts till Hesa Fredrik.
– Jag sa att jag bodde i en lägenhet på gamla artilleriregementet och att jag hade en kompis på polisen som kunde hjälpa mig att bära, för att se om säljaren skulle reagera, men det gjorde han inte.

Efter ett tag fick Thor-Björn reda på säljarens namn, adress och telefonnummer. Det visade sig att denne var för ung för att ha legat bakom stölden för 25 år sedan, så Thor-Björn Eriksson berättade rakt ut hur det låg till och bad honom ta bort annonsen och lämna kompressorn till Uppsala brandförsvar.

Vilket säljaren omgående gjorde.

– Det var ingen idé för mig att blanda in polisen eftersom brottet är preskriberat. Men jag hade inte räknat med att det skulle gå så här lätt.
Enligt säljaren hade denne köpt kompressorn för fem år sedan för att ha den i garaget, men valde sedan att sälja den vidare eftersom den inte kommit till användning.

Thor-Björn Eriksson påpekar att man som köpare trots allt har en skyldighet att undersöka att man inte köper stöldgods.
– Så är det ju med cyklar och allt man köper på Blocket. Om den rätta ägaren kommer kan man inte säga ”jag visste inte om det”.

Historien tog en ny vändning när säljaren senare hotade med att polisanmäla Thor-Björn Eriksson för att ha lurat honom, vilket dock inte har skett.

Själv känner sig länsstyrelsens forna tjänsteman nöjd över att historien fick ett slut.
– I och med detta har jag slutfört det jag en gång i tiden bestämde mig för. Man går inte och tar andras grejer, särskilt inte något som ska varna allmänheten.

thorbjorn-eriksson.jpgThor-Björn Eriksson.

VMA

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som omedelbart hotar liv, hälsa, egendom eller miljö.
Du kan få VMA i flera olika kanaler:

  • via radio och tv
  • från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier
  • som notis i Sveriges Radios app SR Play
  • Vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik.

Hör du utomhusvarningssignalen ska du:

  • gå in
  • stänga fönster, dörrar och ventilation
  • lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.