Nyhet

Efter dragkamp – dags för norsk variant av SMO

I januari 2024 startar Norge sin tvååriga brandmannautbildning. 646 personer sökte till den första terminen.

– Jag är väldigt nöjd med intresset, säger Karl Erik Arnesen, rektor för Brann- og reddningsskolen.

Den svenska utbildningen Skydd mot olyckor, SMO, startade hösten 2003. Norge har i många år planerat en liknande utbildning. Nu blir den av.

Hittills har norska brandmän först blivit anställda av en räddningstjänst, gjort aspiranttjänst under två års tid och därefter gått en åtta veckors kurs på Brann- og reddningsskolen som drivs av MSB:s systerorganisation DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

När utbildningen är i full gång ska 80 studerande per termin antas, men skolan har inte hunnit expandera så kraftigt som behövs än. Alla lärare, övningsfält och undervisningslokaler är inte på plats och till den första omgången i januari nästa år antas endast 20 elever.

Till starten i januari sökte 646 personer. 106 av dem, 16,4 procent, var kvinnor. Bland dem som är yrkesverksamma nu är andelen kvinnor betydligt lägre, cirka 7 procent.

Rektor Karl Erik Arnesen är nöjd, både med det totala antalet sökande och med att det är så pass hög andel kvinnor.
– Ett av skälen till att vi går över till den här utbildningen är ju att vi vill få in mer mångfald, säger Karl Erik Arnesen.

Varför har det tagit så lång tid att komma till skott?
– Det har nog främst varit en kamp om var den skulle ligga.

Närbild. Karl Erik Arnesen

 

Efter många års politisk dragkamp blev svaret slutligen: intill den befintliga Brann- og reddningsskolen i Tjeldsund, 135 mil norr om Oslo. Kritikerna har bland annat tvivlat på attraktionskraften i det nordliga läget.
– Men det var ju många som sökte till utbildningen, kommenterar Karl Erik Arnesen.

Nu pågår rekrytering av lärare. Dagens 40 anställda vid skolan ska bli 120.
– Intresset är stort där också. Till en av tjänsterna har 31 personer sökt, många med goda kvalifikationer.

Under maj månad pågick fysiska tester av dem som sökt utbildningen. I slutet av maj blev det klart vilka som erbjuds studieplats och i december 2025 ska den första studentkullen vara redo att gå ut och söka jobb.