Debatt

Händer det något i räddningstjänsten?

Nu är jag tillbaka från ett drygt års föräldraledighet. Eller ja, året har knappast varit drygt, utan har snarare flugit förbi.

Jag menar så klart att det har gått mer än ett år sedan jag var i tjänst, men nu är jag alltså tillbaka på PwC igen.

Förutom att ta hand om min dotter har jag också roat mig med att plugga lite ekonomi på distans och även haft ett litet öga på vad som händer i branschen.

Och det har ju faktiskt hänt en hel del det här året.

Om jag minns rätt nu –  jag har säkert missat något – så har vi t ex alarmeringsutredningen, uppföljning av föreskriften om risk- och sårbarhetsanalyser, revideringen som är på gång av just föreskriften, en omarbetad överenskommelse om krispengarna och –uppgifterna mellan SKL och MSB, nystart på tidningen Räddningsledaren – en nyckeltidning som förenar svenska brandbefäl, byte på en del poster inom branschen (t ex skolchef Revinge och diverse funktioner i Storstockholm), projektet Effektiva räddningsinsatser har fått fart och så har ju MSB:s tillsynshandbok diskuterats och tagit form.

Ni som har varit uppe i det har kanske inte tänkt på att det faktiskt händer en hel del just nu.

Den som sa till mig, när jag skulle gå hem för drygt ett år sedan, att det inte skulle hända så mycket på det här året, han hade nog lite fel…

Kalendern fylls på och idag har jag förberett en inspirationsföreläsning för just projektet Effektiva räddningsinsatser på fredag. Ett projekt som jag är mycket nyfiken på och med glädje spelar in tankar och åsikter till.

Dels ser jag framemot att prata om sakfrågan, dels ska det även bli mycket intressant att träffa projektdeltagarna och höra vad de tycker och tänker om ett av mina favoritämnen.

Så innan jag dyker ner i kommunal revision och de rådgivningsuppdrag som jag nu har, så ska jag kika en omgång till på mina anteckningar inför fredag. Vi ses i Karlstad, ni som ska dit.