Jämställdhet

Kränkningar även inom deltiden

Nyhet I en enkät svarar nästan 30 procent av de kvinnor som är deltidsbrandmän att de har utsatts för kränkningar. – Organisationerna måste ta det på allvar, säger forskarna Lena Grip och Stefan Karlsson.

16 mar 2023 klockan 12:24
Räddningstjänst Jämställdhet

Bra facit – men vem ska betala?

Nyhet 17 undersköterskor blev deltidsbrandmän sedan de gått en gymnasieutbildning i Dalarna som gav dubbla kompetenser. Nu är utbildningen nedlagd.

14 dec 2022 klockan 08:00
Räddningstjänst Utbildning Jämställdhet

”Det finns fortfarande de som inte vågar vara öppna”

Reportage Motståndet var kompakt när dåvarande brandchefen Jan Wisén 2008 bestämde att Stockholms brandförsvar skulle delta i Pride. Numera är det etablerat att räddningstjänsten är med, såväl i Stockholm som runtom i landet.

12 dec 2022 klockan 15:50
Jämställdhet

Ingen förbättring efter metoo – tvärtom

Nyhet Arbetsmiljöproblemen som ledde fram till metoo-uppropen är kvar. Antalet kvinnor inom räddningstjänsten som säger att de utsatts för kränkningar eller nedvärderande behandling har ökat. Samtidigt har färre utsatta anmält trakasserierna. Det framkommer av enkätsvaren från medlemmar i föreningen Kvinnor i räddningstjänsten.

15 jun 2022 klockan 12:01
Räddningstjänst Jämställdhet

Sju procent av brandmännen är kvinnor

Nyhet Andelen kvinnor i operativ räddningstjänst ökar, även om det inte går i en rasande takt.

29 mar 2022 klockan 13:52
Räddningstjänst Jämställdhet

Så ska jämställdhet och mångfald bli bättre

Nyhet Jämställdhet och mångfald inom svensk räddningstjänst ska förbättras. MSB har beslutat om en inriktning och handlingsplan fram till 2030 med framförallt tre målbilder.

09 dec 2021 klockan 07:00
Jämställdhet Räddningstjänst

Stor andel kvinnor lämnar räddningstjänsten

Nyhet Mer än 40 procent av de kvinnor som läst SMO eller RUB arbetar i dag inte i räddningstjänsten. I en ny studie vittnar också många kvinnor om kränkningar och diskriminering. – Vi har exempel på ganska grova trakasserier, säger forskarna Lena Grip och Stefan Karlsson vid Karlstads universitet.

07 jun 2021 klockan 16:49
Jämställdhet Räddningstjänst