Jämställdhet
Kränkningar även inom deltiden
Nyhet I en enkät svarar nästan 30 procent av de kvinnor som är deltidsbrandmän att de har utsatts för kränkningar. – Organisationerna måste ta det på allvar, säger forskarna Lena Grip och Stefan Karlsson.
Bra facit – men vem ska betala?
Nyhet 17 undersköterskor blev deltidsbrandmän sedan de gått en gymnasieutbildning i Dalarna som gav dubbla kompetenser. Nu är utbildningen nedlagd.
”Det finns fortfarande de som inte vågar vara öppna”
Reportage Motståndet var kompakt när dåvarande brandchefen Jan Wisén 2008 bestämde att Stockholms brandförsvar skulle delta i Pride. Numera är det etablerat att räddningstjänsten är med, såväl i Stockholm som runtom i landet.
Ingen förbättring efter metoo – tvärtom
Nyhet Arbetsmiljöproblemen som ledde fram till metoo-uppropen är kvar. Antalet kvinnor inom räddningstjänsten som säger att de utsatts för kränkningar eller nedvärderande behandling har ökat. Samtidigt har färre utsatta anmält trakasserierna. Det framkommer av enkätsvaren från medlemmar i föreningen Kvinnor i räddningstjänsten.
Sju procent av brandmännen är kvinnor
Nyhet Andelen kvinnor i operativ räddningstjänst ökar, även om det inte går i en rasande takt.
Så ska jämställdhet och mångfald bli bättre
Nyhet Jämställdhet och mångfald inom svensk räddningstjänst ska förbättras. MSB har beslutat om en inriktning och handlingsplan fram till 2030 med framförallt tre målbilder.
Stor andel kvinnor lämnar räddningstjänsten
Nyhet Mer än 40 procent av de kvinnor som läst SMO eller RUB arbetar i dag inte i räddningstjänsten. I en ny studie vittnar också många kvinnor om kränkningar och diskriminering. – Vi har exempel på ganska grova trakasserier, säger forskarna Lena Grip och Stefan Karlsson vid Karlstads universitet.