Reportage

Friskare pensionärer med TV-spel

Figuren på TV-skärmen dundrar iväg nerför slalompisten. Här gäller det att stå rätt för att klara banan. Pensionärerna spelar TV-spel för att förebygga fallolyckor.

STAFFANSTORP
Kan pensionärer lockas av TV-spel? Det undrade man i Staffanstorp och lockade med prova på-dagar av spelet Wii Fit. Det kom över 40 personer.

– Jag trodde de skulle vara lite rädda, men de hade jättekul, säger sjukgymnasten Karin Ekelund.

TV-spel förknippas ofta med passivisering. Men Wii Fit är något annat. Den aktive använder balansträda och ska i olika tävlingsformer stå rätt för att lyckas. Spelet tränar både balans och koordination.

Rehabenheten i Staffanstorp köpte in ett spel för att testa om det kunde vara något för de äldre.

– Och det tror jag det kan vara. Den glädje att röra sig som spelet väcker är positiv.

Det är pensionärer som bor i egna bostäder men besöker Medelpunkten som testat spelet. Drygt 40 personer, i huvudsak i åldern 70-85 år, har stått på brädan och helt enkelt haft kul.

Att det på köpet kan medföra bättre balans och färre fallolyckor är förstås ingen dum bonus.

Staffanstorp startade våren 2008 ett projekt för att förebygga fallolyckor bland personer på särskilt boende. Huvudaktiviteten var balansgymnastik.

Och arbetet gav resultat.

Första kvartalet hade man 145 fallolyckor, varav 70 resulterade i skador. Sista kvartalet förra året hade antalet fall sjunkit till 90, antalet skador till 33. Antalet fall hade därmed minskat med 38 procent, skadeantalet med 53 procent.

Hur stor del i det har balansgymnastiken?

– Jag kopplar resultatet delvis till träningen, säger Karin Ekelund.

Personalen har märkt att pensionärerna blev modigare och återfann glädje i att röra sig. Totalt deltog 64 personer i träningen. Efter testperioden var det dock bara en av tolv vårdenheter som anmälde att den tänkte fortsätta träningen i egen regi.

– Vi förväntar oss en fortsättning i någon form. Det är viktigt att det arbete vi gjort får en chans att utvecklas, säger Karin Ekelund.