Nyhet

7,3 miljoner andningsskydd avvecklas

Regeringen har gett MSB uppdraget att avveckla andningsskydd som blivit för gamla. Nu vill MSB gå ett steg längre och avveckla samtliga 7,3 miljoner skydd som ligger i kommunala beredskapsförråd.  

skyddsmask.jpg

Claes-Henrik Silfver, räddningstjänsten i Karlstad, visar upp ett av de 7,3 miljoner andningsskydd som ligger i beredskapsförråd.

 – Det är en omodern rest vi vill bli av med, säger Helén Jarlsvik, MSB.

I kalla krigets spår, under perioden 1969-1994, skaffades andningsskydd till befolkningen för skydd vid väpnat angrepp. Det handlade då om en investering på drygt 700 miljoner kronor.

– Andningsskydden för vuxna kostade cirka 75 kronor styck. Dessutom ingick skyddsjacka med inbyggt andningsskydd för barn samt skyddsväska för spädbarn, säger Inge Olsson, materielansvarig på MSB.

70 procent av skydden har passerat teknisk livslängd och det är dessa regeringen uppmanat MSB att destruera.

– Vi hemställer nu om att få destruera alla. Hotet om väpnat angrepp finns inte och om det mot förmodan skulle återuppstå blir även resterande skydd för gamla inom tre-fyra år, säger Jarlsvik.

MSB anger fler skäl till varför man vill tömma hela förrådet. För att använda skydden krävs en månads framförhållning för utprovning med mera, det gör dem ointressanta för dagens hotbild, kemikaliespridning eller liknande.

Även om skydden skulle fungera finns det helt enkelt inget användningsområde.

– Dessutom skulle det bli en kostsam hantering att bara destruera de som är för gamla. Många skydd ligger blandade. Vi skulle i princip behöva gå igenom varje låda och sortera ut användbara skydd, säger Jarlsvik.

Andningsskydden finns i cirka 250 förråd runt om i landet. Förråden innefattar även annan beredskapsmateriel. MSB betalar sammanlagt 18 miljoner kronor om året till kommunerna för underhåll av förråden.

Kostnaden för att destruera andningsskydden beräknas till 1,50-2 kronor per mask, totalt alltså 11-14,5 miljoner.