Våren är här - dags att beredskapsodla

ODLA I KRIS, DEL 2:

Våren närmar sig och det börjar bli dags att sätta spaden i jorden.

Oavsett om du odlar i trädgård eller i lägenhet så stärker en egen grönsaksodling din förmåga att klara dig i kris.

Här gräver vi ner oss i växter som ger god skörd och lämpar sig bra för beredskapsodling.

Beredskapsodling skiljer sig något från vanlig grönsaksodling. Dels bör den vara enkel, dels måste den ge god skörd.

Då sådd och skötsel av små späda plantor ofta är det knepigaste momentet, finns mycket att vinna på att odla åtminstone en del fleråriga växter, det vill säga perenner.
Dessa behöver bara sås eller planteras en gång för att därefter ge skörd under många år, de klarar dessutom både vintrar och de flesta skadedjur.

Ettåringar som potatis, bönor och ärtor bör naturligtvis också odlas, men perennerna kan få utgöra bas då de mer eller mindre sköter sig själva.

Fleråriga grönsaker
Fleråriga växter är exempelvis rabarber, pepparrot, sandsenap, piplök, sparris, rankspenat, stäppkål, svartrot och kryddor som gräslök och mynta. Plantera sådant som klarar av klimatet där du bor och ge plantorna rätt jord och solplacering.
Glöm inte heller att utnyttja det vilda ogrässkafferiet som nässlor, mållor, ryssgubbar, löktrav, maskrosblad och kirskål, mycket av detta tittar upp tidigt på våren, långt före allt annat.

Ettåriga växter
Ettåriga växter kräver ofta lite mer arbete, likväl är de värdefulla i kristider. Vad hade Sverige varit utan potatis till exempel?
Potatis, jordärtskocka, bönor och ärtor ger alla bra med energi. Jordärtskockan blir dessutom flerårig om du lämnar kvar några skockor i marken och kan i bästa fall ge tjugo kilo skockor per kvadratmeter.

Men allt det andra då? Tomater, gurka, squash, kål, sallad?
Naturligtvis kan du odla även det, men prioritera sådant som är lättodlat och ger mycket energi om utrymmet är begränsat.

Frukt och bär
Fruktträd och bärbuskar som hallon, krusbär och svarta, röda eller vita vinbär ger ofta bra skörd och kan torkas, syltas och saftas. Ha gärna recept, burkar, flaskor, syltsocker och konserveringsmedel i beredskapslagret.

Välj också lagringsbara sorter som till exempel äpplet Ingrid Marie som kan lagras under lång tid.

Bevattning vid vattenbrist
Under kris kan det råda vattenbrist – ett system för uppsamling av regnvatten är en klok investering, det kan vara en vattentunna, ett system med flera sammankopplade tunnor eller en vattentank (på balkong kan minitunna användas).
Eller varför inte en finurlig damm med cistern som i det antika Pompeji?

Stärk din krisberedskap - börja odla

Trotsig odling i bombkrater

Trädgårdsodling har alltid varit en viktig del av matförsörjningen under krig, men det har också odlats spontant på offentliga platser – i parker, på järnvägsspår, på fotbollsplaner eller i vägkanter.

En av de mest trotsiga odlingarna skedde i en bombkrater vid Westminster Cathedral i London under andra världskriget. Där odlade ett engelskt par (kanske uppmuntrade av de statliga affischerna med budskapet ”Dig on for victory”) upp en perfekt grönsaksträdgård.

Odlingar har också förekommit i skyttegravar och i flyktingläger runtom i världen, både historiskt och i nutid, bland annat i det syriska flyktinglägret Domiz camp i norra Irak.

Odla och ät: Enkel pesto på kirskål eller grönkål

Gott till pasta, som pålägg eller topping på pizza.

1. Plocka en skål nyuppkommen kirskål eller grönkål, rensa bort hårda stjälkar och skölj bladen.
2. Mixa kålen med 2 st rivna vitlöksklyftor + ½ dl olivolja eller rapsolja och en pressad citron.
3. Salta och peppra efter smak.