Nyhet

Kokbok för kris och krig

Överbefälhavaren presenterar en stekpanne-pizza, chefen för MSB:s operativa avdelning en asiatisk blandning och Svenska Röda korsets ordförande en vegansk stroganoff.

Recepten hittas i Västerås stads kokbok ”Recept i kris och krig”.

Västerås stad funderade på hur de skulle nå ut med ämnet hemberedskap till den delen av allmänheten som inte redan är ”frälsta”.
– Vi ville ta fram en produkt att dela ut i olika sammanhang. Eftersom vi redan jobbat mycket med livsmedelsberedskap föll valet på en kokbok, berättar Andreas Weiborn, avdelningschef på operativa avdelningen på Västerås stad.

De 14 recepten presenteras av varsin aktör från totalförsvaret, tillsammans med fakta om respektive verksamhet.
Medverkar gör representanter från bland annat Räddningstjänsten Mälardalen, Polismyndigheten, Länsstyrelsen Västmanland, Försvarsmakten, Frivilliga beredskapsgruppen och MSB.
Själv slår Andreas Weiborn ett extra slag för Trafikverkets bibimbap med svamp.
– Den är det lite sting i, avslöjar han.

Recepten har tagits fram av elever vid Tranellska gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. De fick vissa ramar att förhålla sig till, såsom att rätterna skulle vara enkla att tillaga, vara ”utan krusiduller” och livsmedlen gå att lagerhålla.

”Recept i kris och krig” finns både som bok och folder, men tanken är att den stora massan ska ladda ner den digitalt på vasteras.se/hemberedskap och kanske skriva ut den.
– Ministern för civilt försvar sa det bra under Folk och försvar: det gäller att sätta igång. Kokboken är en enkel, konkret och handfast åtgärd som jag tror kan hjälpa väldigt många, säger Andreas Weiborn.