Erfarenhet

Dålig kunskap om risker med aska

Nu har det hänt igen: Varma rester från kamin tände på altanen.

Villan fick omfattande skador.

Branden spred sig till vinden, villan fick omfattande skador. Påsen med aska stod vid en stolpe bakom spaljén.

På kvällen eldade familjen i en kamin de hade i vardagsrummet i sin moderna  villa.

Morgonen därpå trodde villaägaren att all glöd hade slocknat och tömde aska och brandrester i en papperskasse. Den placerade han intill en stolpe på ett trädäck utomhus vid en bakdörr.

Någon timma senare lämnade familjen byggnaden. Tyvärr fanns det kvar en del heta glöder i kassen.

När dottern var på hemväg från skolan cirka klockan 14.30 såg hon redan på avstånd hur det rök kraftigt från taket på huset.  Hon larmade räddningstjänsten.

Brandskadorna blev mycket omfattande. En glödbrand i brandresterna i papperskassen spred sig långsamt till en vertikal stolpe som kassen stod lutad mot.

Oturligt nog var stolpen konstruerad av fyra hopspikade plankor med en öppen luftkanal i mitten. Det brann hål i en av plankorna och stolpen fungerade som en skorsten som spred oförbrända brandgaser upp till husets vind.

När räddningstjänsten anlände hade branden redan brutit igenom yttertaket.

Artikeln bygger på en rapport av Svante Pettersson, Uppsala brandförsvar.

Erfarenheter

  • Kaminer , spisinsatser och liknande eldstäder blir allt vanligare i våra hem. Samtidigt har kunskapen om riskerna med öppen eld och eldning blivit allt mindre.
  • De som säljer eller installerar sådana produkter bör informera om riskerna med de rester som finns kvar efter avslutad eldning. Även skorstensfejaren har ett stort ansvar i dessa frågor.
  • Rester från en eldstad kan behålla värme och glöd i tre dygn eller mera beroende på omständigheterna. Att tömma resterna av bränslet i en papperskasse som placeras i brännbar omgivning är klart olämpligt.
  • Rester från en spis eller kamin ska alltid förvaras i ett obrännbart kärl som i sin tur placeras utomhus fritt från brännbara föremål.