Reportage

Företag gjorde invallning – förebyggande vårt ansvar

Vattennivån i Lagan uppskattades lokalt vara två meter högre än normalt. Verksamheten i Silvanderssons industri var hotad.

KNÄRED
– Det här är extremt. I söndags tog vi beslut att valla in, för att klara produktionen, säger vd Kenneth Silvandersson.

Silvanderssons tillverkar insektsfällor. Vi står bakom produktionshallen, dryga tio meter från byggnaden forsar Lagans vatten fram i hög fart.

Vid förra översvämningen 2005 byggdes en invallning, den räckte inte till när vattennivån steg snabbt under lördagen, 22 februari.

Från söndag förmiddag fram till tidig morgonen på måndagen körde lastbilar kontinuerligt fram sand, uppskattningsvis 700-800 ton.

– Vi hade inget val. Förebyggande arbete är vårt ansvar, säger Kenneth Silvandersson.

Det måste handla om ett sexsiffrigt belopp i kostnad.

– Det gör det. Samtidigt har också produktionen gått ned. Vi har fått ha personal att säkra inne i lokalerna och att jobba med invallningen.

Mattias Johansson, en av drygt 20 anställda, hade jobbat med invallningen i två dagar.

– Det kom in lite vatten i lokalerna innan vi hann börja med invallningen. Nu har invallningen byggts på med en meter och vi får hoppas på det bästa, säger han.

Sofia Frindberg, brandingenjör i Laholm, besökte Silvanderssons under måndagen och det kom i samma veva en leverans med sandsäckar från räddningstjänsten.

Sofia Frindberg– Ni har jobbat mycket bra. Täck nu över sanden med plast eller fiberduk så att invallningen inte eroderar, och låt det sedan ligga kvar. Om ni behöver hjälp med pumpar eller liknande får ni ringa, men ring 112 så det kommer rätt väg, var hennes besked.

Lagavägen i Knäred är ett utsatt område vid höga flöden. Ett företag i närheten fick in vatten i lokalerna, ett flertal privatbostäder hade samma problem.

– I stort sett alla boende längs Lagavägen har egna pumpar. Några har fått låna extra pump av oss under helgen, men då har de köpt nya på måndagen. De sköter sig väldigt bra i området, gör vad de kan, säger Niklas Wilsson, verksamhetschef vid räddningstjänsten i Laholm.

LÄS OCKSÅ