Nyhet

Två räddningstjänstförbund vill bli ett

De två räddningstjänstförbunden Mitt Bohuslän och Norra Älvsborg planerar att bli ett. Ett första steg är att Markus Green blir chef för båda förbunden.

– Vi har sedan flera år ett bra samarbete med Mitt Bohuslän och det har utvecklats väldigt positivt. Ett samgående är en naturlig fortsättning och nu är det upp till oss i politiken att finna det nya och gemensamma förbundet. Med Markus Green som en gemensam förbunds- och räddningschef bör det arbetet gå smidigare, säger Dan Nyberg, ordförande i Norra Älvsborgs direktion.

Markus Green är sedan tidigare förbunds- och räddningschef för Räddningstjänsten Mitt Bohuslän, nu är han från 1 oktober tillförordnad chef i Norra Älvsborg sedan Hans Därnemyr gått i pension.

Markus Green konstaterar att det är nödvändigt att bli starkare tillsammans:

– Kraven på kommunal räddningstjänst ökar snabbt. Det gäller allt från pågående klimatförändring med extremväder samt svårigheter med rekrytering och kompetensförsörjning till återuppbyggnaden av vårt totalförsvar, där kommunal räddningstjänst har en nyckelroll för att skapa motståndskraft i händelse av krig.

I Norra Älvsborg ingår kommunerna Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg, i Mitt Bohuslän Lysekil, Munkedal och Uddevalla.