Reportage

Varför slutar tjejer?

Stövlarna fanns i två storlekar: 42 och 45. Emma Trobeck har storlek 37, och undrade om hon istället kunde få ta sina gympaskor till rekryteringstestets bana. Det fick hon inte. Alla skulle ju behandlas lika.

Hon var nyutbildad brandman, ville så gärna ha jobbet och sprang den vinterhalkiga banan i de alldeles för stora stövlarna.

Det gick bra. Hon blev anställd.

Första kvinnan på arbetsplatsen, och den enda under hennes två år i räddningstjänsten.

Exemplen på att arbetsplatsen inte var mogen för olikhet och förändring blev fler. Varningstriangeln i bilen gick inte att flytta till en höjd där hon kunde nå den. Hon kunde inte få bidrag för att köpa en överdel till simträningarnas badshorts; hennes kollegor fick ju enbart byxor av arbetsgivaren.

Emma Trobeck– Kläder och utrustning kan tyckas vara bagateller, men det blev ganska mycket med tiden. Framförallt när jag alltid möttes av att det inte gick att förändra, att jag skulle ge mig till tåls. Min egen osäkerhet växte ju av det.

Emma Trobeck (bilden) lämnade räddningstjänsten.

Nätverket Jämställd Räddningstjänst, NJR, åker under hösten ut på turné i landet med ett seminarium som diskuterar varför kvinnor slutar och hur arbetsmiljön kan bli bättre för både kvinnor och män.

Räddningstjänstfolk pratar ofta om att för få kvinnor söker sig till branschen, att det inte finns några att anställa. Anslaget på höstens seminarier är mer självkritiskt.

– Det börjar växa fram en insikt om att det inte bara handlar om att rekrytera. Man måste också bli bättre på att behålla de kvinnor man har lyckats rekrytera, säger Ulf Lago, ställföreträdande räddningschef i Räddningstjänsten Östra Götaland som under 2016 har det administrativa ansvaret för NJR.

Första seminariet hålls i Luleå den 11 oktober. Den 18 är det Faluns tur. Seminarieturnén avslutas i Kalmar den 25 oktober.

– Vi vill komma ut i landet och nå både de räddningstjänster som är medlemmar i NJR och de som ännu inte är det.

Seminarierna är öppna för alla i räddningstjänsten och kostnadsfria. De har rubriken "Var är brudarna?"

– Rubriken kan upplevas provocerande. Vi har inte valt den för att nedvärdera kvinnorna, utan för att spegla den jargong som finns och som kan vara ett av flera hinder för kvinnor, men även för män, i branschen, säger Ulf Lago.

Vid seminarierna medverkar fackförbundet Byggnads, som tillsammans med Byggcheferna driver den uppmärksammade kampanjen Stoppa machokulturen. Byggsektorn har brist på personal, och det har helt enkelt blivit en överlevnadsfråga att kunna rekrytera och behålla kvinnor.

Vid seminarierna berättar också kvinnor som är kvar i räddningstjänsten om vad som kännetecknar en god arbetsmiljö.

Emma Trobeck har ett annat jobb idag och ska hon söka sig tillbaka till räddningstjänsten så blir det inte på heltid. Men hon funderar ibland på att bli deltidare.

– Visst händer det att jag längtar tillbaka. Det är så tydligt vad man gör, det saknar jag. Och när gruppdynamiken funkar är det fantastiskt!