Reportage

Brandbil blev vägen till Sverige

San Punt, 32, tröttnade på trångboddheten i Holland.

Så han köpte en gammal brandbil och flyttade till Sverige för ett mer självförsörjande liv.

Brandbilen har varit hans hem under de senaste två åren. Det började med att San Punt kom ur ett långt förhållande, flyttade från radhuset i den holländska staden Amersfoort och hade svårt att hitta någonstans att bo.

– Jag frågade mig själv om jag ens ville vara kvar i Nederländerna och kom fram till att söka efter en bättre plats att bo på. Nederländerna är dyrt, har mycket folk på liten yta och det finns inte natur så man kan bo så här, säger han och slår ut med armen.

Vart man än vänder blicken syns skog eller åkermark. Det är en av de första riktigt varma vårdagarna och San har bara bott i det lilla röda huset i värmländska Segerstad i några veckor.

På uppfarten står hans 45 år gamla röda Volkswagen LT 35 parkerad, en av de första med vattenkyld motor. Vanen användes under lång tid som brandbil av frivilliga brandmän i en liten by i Österrike, där San köpte den.

När han bestämde sig för att lämna Holland var siktet inställt på denna typ av bil.
– De har bra rykte och brukar vara välbevarade, förklarar han.

Just den här, som San döpt till ”Brikkie” (på holländska betyder det både tegelsten och ungefär skrothög), var dock inte i något vidare skick. Det första San fick göra var att lära sig svetsa för att den skulle hålla ihop. Sedan satte han in ny inredning och solpaneler på taket.

Med ”Brikkie” reste han sedan runt i Europa, innan han hamnade i Kiruna och jobbade med slädhundar. När han träffade en tjej från Karlstad gick resan vidare till Värmland. Länge bodde han i sin lilla brandbil på en camping men så vid årsskiftet dök det upp en annons om ett litet rött hus till salu i Segerstad för en billig penning…
– Det är mycket att göra med huset och tomten. Men samtidigt ger det energi att förvandla det till sitt hem.

Tanken är att leva så självförsörjande som möjligt: odla potatis, bönor, zucchini, lök, morötter och chili. Ta vatten från den egna brunnen. Plantera fruktträd, bygga ett växthus, ha höns och solpaneler. San håller även på att ta jägarexamen, till viss del för att jaga men framförallt för att lära sig mer om ekosystemet och hur allt hänger ihop.
– Hör du hur det surrar? Det är otroligt mycket humlor och fåglar här, det tar jag som ett bra tecken. Det ger bra förutsättningar för att leva mer självförsörjande.

San slår sig ner i en blå utestol. Färgen är flagnad – ytterligare ett projekt att fixa. Det mesta av inredningen är köpt begagnad. Han visar en av sina viktigaste begagnatfyndade prylar, en 3D-skrivare.
– Med den kan jag skriva ut delar till verktyg och annat så jag slipper åka extra för att köpa.

”Brikkie” använder San numera som vardagsbil om han ska uträtta ärenden eller åka till jobbet, även om han ofta arbetar hemifrån. I Holland drev han eget företag som sysslade med automatisering, nu använder han sina kunskaper för att automatisera ett system för hydroponisk odling, det vill säga växtodling utan jord, åt ett företag i Karlstad.

– Jag har testat nio till fem-jobb men det var inte för mig. Jag kan inte förändra den nederländska samhällsstrukturen men jag kan åtminstone försöka leva som jag vill.