Teknik

MSB RIB har anpassats till nya verkligheten

Nyhet Den största förändringen på drygt 15 år. Nu har MSB RIB, myndighetens beslutsstöd till räddningstjänsten, uppdaterats efter användarnas önskemål. Bland annat ska det bli lättare att dela information i programmet Lupp. – Det blir en anpassning till den nya verkligheten, säger Maria Ryman Dahl, en av projektledarna.

12 jun 2023 klockan 15:14
Teknik Räddningstjänst

Laddade för livräddning

Nyhet Det kraftiga uppsvinget för elfordon har nått utryckningsvärlden. En batteridriven brandbil turnerade nyligen för uppvisning genom landet och i Stockholm kan man nu bli hämtad av en eldriven ambulans.

20 mar 2023 klockan 17:00
Teknik Klimat/miljö

Så hanteras gasfordonsolyckor

Nyhet Olyckor med gasdrivna fordon inblandade kan göra insatspersonal osäker på hur de ska hantera händelsen. Nu har MSB tagit fram en vägledning med tillhörande metodstöd och utbildningsfilmer.

17 mar 2023 klockan 12:55
Räddningstjänst Teknik

El- och gasfordon plockar andelar

Nyhet Diesel dominerar kraftigt som drivmedel inom lastbils​trafiken, men elfordonen plockar andelar, och gasfordonen bland de tunga lastbilarna.

17 mar 2023 klockan 07:23
Klimat/miljö Teknik

Drönare på plats före insatsstyrka

Nyhet Drönare används i dag av många räddningstjänster för att skapa en lägesbild på skadeplats, följa brandförlopp och leta efter personer vid drunkningstillbud. Nu studeras möjligheten att skicka autonoma drönare till skadeplats.

15 dec 2022 klockan 08:00
Räddningstjänst Teknik

Forskare drar parallell till Jas Gripen

Nyhet Att byta ut praktiska övningar mot virtuella simuleringar kan bli dyrt och farligt. Det säger Johan Bertilsson, instruktörsutbildare vid Polisen, som forskat kring effekter av akut stress.

20 dec 2021 klockan 16:19
Utbildning Teknik

Virtuell simulering ökar på ledningsutbildningarna

Nyhet Sandö var förra året först i världen med att genomföra slutövningar för blivande räddningsledare på distans. Nu har ett särskilt center inrättats för att virtuell simulering ska kunna användas på bred front på MSB:s ledningsutbildningar.

20 dec 2021 klockan 12:10
Utbildning Räddningstjänst Teknik