Teknik

Forskare drar parallell till Jas Gripen

Nyhet Att byta ut praktiska övningar mot virtuella simuleringar kan bli dyrt och farligt. Det säger Johan Bertilsson, instruktörsutbildare vid Polisen, som forskat kring effekter av akut stress.

20 dec 2021 klockan 16:19
Utbildning Teknik

Virtuell simulering ökar på ledningsutbildningarna

Nyhet Sandö var förra året först i världen med att genomföra slutövningar för blivande räddningsledare på distans. Nu har ett särskilt center inrättats för att virtuell simulering ska kunna användas på bred front på MSB:s ledningsutbildningar.

20 dec 2021 klockan 12:10
Utbildning Räddningstjänst Teknik

Här testas framtidens innovationer

Reportage Det rådde internationell stämning i Revinge under hösten när morgondagens verktyg för blåljuspersonal testades. AR-glasögon, AR-hjälm och tryckkänsliga skosulor var några av innovationerna.

15 dec 2021 klockan 16:19
Utbildning Räddningstjänst Teknik

MSB:s verklighetslabb – en unik resurs

Nyhet På MSB:s nyetablerade verklighetslabb kan aktörer prova olika situationer live. – Det är en unik resurs inom innovationssystemet för samhällsskydd och beredskap, säger projektledaren Tanja Ståhle.

15 dec 2021 klockan 15:43
Utbildning Räddningstjänst Teknik

Autonoma drönare och robotar pratar med varandra

Nyhet Autonoma drönare och robotar och olika typer av sensorer som kan prata med varandra. Framtidens hjälp för räddningsledning på skadeplats?

14 dec 2021 klockan 07:59
Räddningstjänst Teknik

Nästa steg för Rakel G2

Nyhet MSB och Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att planera och förbereda för nästa generations kommunikationslösning, Rakel G2.

11 dec 2021 klockan 06:56
Teknik Räddningstjänst Krisberedskap Kommunikation

Rakel som larmhögtalare

Nyhet Hur får man snabbt ut viktig information vid strömavbrott? Vid sjukhuset i Karlskrona används Rakelmobiler som en form av larmhögtalare.

07 jun 2021 klockan 14:47
Teknik Krisberedskap