Teknik

5G-nät för Rakel

Nyhet Ett 5G-nät, statligt kontrollerat så kallat kärnnätet, har upphandlats för fortsatt utveckling av kommunikationssystemet Rakel.

29 feb 2024 klockan 10:28
Teknik Krisberedskap Kommunikation

Larmen säkras med SGSI

Nyhet Ett robust, krypterat nät som inte drabbas vid störningar på internet eller telefoni. – Vi påstår att det här är framtidens larmmottagning för kommunala larmcentraler, säger Jonas Boström, Örnsköldsviks kommun.

20 dec 2023 klockan 06:15
Teknik Krisberedskap

MSB vill få med fler kommuner och regioner

Nyhet Med SGSI vill MSB öka säkerheten. – Det ska vara det nät som används när det behövs skyddad och robust kommunikation mellan samhällsviktiga aktörer, säger Fredrik Rask, tjänsteägare för SGSI på MSB.

20 dec 2023 klockan 06:00
Teknik Krisberedskap

Stulet varningssystem funnet – efter 25 år

Nyhet Skam den som ger sig. Efter att en Hesa Fredrik-kompressor blev stulen på gamla artilleriregementets område i Uppsala, gav sig Thor-Björn Eriksson, då på länsstyrelsen, sjutton på att hitta den. Nu har han lyckats — 25 år senare!

18 dec 2023 klockan 20:00
Krisberedskap Teknik

Inga besked om Rakel G2

Nyhet När kommer besked om andra generationens Rakel? – Det tråkiga svaret jag har på den frågan är att det bereds på regeringskansliet. Men vi förstår behoven och att det behövs en lösning, sade Johan Berggren, statssekreterare på försvarsdepartementet, i Kista.

18 dec 2023 klockan 13:12
Teknik Krisberedskap Kommunikation

MSB RIB har anpassats till nya verkligheten

Nyhet Den största förändringen på drygt 15 år. Nu har MSB RIB, myndighetens beslutsstöd till räddningstjänsten, uppdaterats efter användarnas önskemål. Bland annat ska det bli lättare att dela information i programmet Lupp. – Det blir en anpassning till den nya verkligheten, säger Maria Ryman Dahl, en av projektledarna.

12 jun 2023 klockan 15:14
Teknik Räddningstjänst

Laddade för livräddning

Nyhet Det kraftiga uppsvinget för elfordon har nått utryckningsvärlden. En batteridriven brandbil turnerade nyligen för uppvisning genom landet och i Stockholm kan man nu bli hämtad av en eldriven ambulans.

20 mar 2023 klockan 17:00
Teknik Klimat/miljö