Frivillighet

Lena Wilderäng: "Enormt behov av amröjare"

Nyhet Bli bättre på ammunitionsröjning, öva på scenarion där krigslagar inte följs och sänk tröskeln för frivilligheten. Det är några av lärdomarna som brandmannen Lena Wilderäng dragit under sina volontärresor till krigets Ukraina.

13 jun 2023 klockan 11:24
Krisberedskap Frivillighet Förebyggande Internationellt

”Många tror att jag kastar mig på faran”

Reportage Hon har levererat släckbilar och blivit beskjuten vid fronten. Brandmannen och äventyraren Lena Wilderäng sa upp sig från sitt huvudsakliga jobb som IT-chef för att hjälpa räddningstjänsten i Ukraina. – Det blev en naturlig konsekvens av allt jag upplevt i mitt liv.

21 mar 2023 klockan 10:00
Frivillighet Internationellt

"Det är ett uppvaknande"

Nyhet Kriget i Ukraina har lett till en kraftig ökning av intresset för att engagera sig i skyddet av samhället. – Jag är positivt överraskad och tagen, säger Heléne Rådemar som är ordförande i Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté, FOS.

14 dec 2022 klockan 13:44
Frivillighet

27 000 sökte till Hemvärnet

Nyhet I våras sökte över 27 000 personer till hemvärnsförbanden. Det är fler än det fanns anslutna vid årsskiftet och tio gånger fler sökande än under ett normalår.

13 dec 2022 klockan 15:11
Frivillighet

”Låg försvarsvilja är inte alltid ett problem”

Nyhet 80 procent tycker att Sverige bör göra väpnat motstånd om vi utsätts för ett militärt angrepp. Det visar en undersökning från FOI. – Men det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart försvarsviljan, säger analytikern Christoffer Wedebrand.

21 jun 2022 klockan 09:31
Krisberedskap Frivillighet

Försvarsvilja - lösningen på allt?

Nyhet Den svenska försvarsviljan ska stärkas. Är det lösningen på allt? – Man vinner inte ett krig på enbart försvarsvilja om man inte har andra resurser. Men utan försvarsvilja kommer man ingenstans, säger Jenny Deschamps-Berger på Försvarshögskolan.

21 jun 2022 klockan 09:25
Krisberedskap Frivillighet

De tar hand om djuren vid kriser

Reportage Det ökade intresset för hemberedskap märks även bland djurägare. På Svenska Blå Stjärnan, som tar hand om djur vid kriser, katastrofer och smitta, har personalen haft fullt sjå med att hinna svara på alla samtal. – Många är oroliga men många vill också hjälpa till, säger generalsekreteraren Kristin af Malmborg.

20 jun 2022 klockan 22:31
Frivillighet Krisberedskap