Frivillighet

”Låg försvarsvilja är inte alltid ett problem”

Nyhet 80 procent tycker att Sverige bör göra väpnat motstånd om vi utsätts för ett militärt angrepp. Det visar en undersökning från FOI. – Men det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart försvarsviljan, säger analytikern Christoffer Wedebrand.

21 jun 2022 klockan 09:31
Krisberedskap Frivillighet

Försvarsvilja - lösningen på allt?

Nyhet Den svenska försvarsviljan ska stärkas. Är det lösningen på allt? – Man vinner inte ett krig på enbart försvarsvilja om man inte har andra resurser. Men utan försvarsvilja kommer man ingenstans, säger Jenny Deschamps-Berger på Försvarshögskolan.

21 jun 2022 klockan 09:25
Krisberedskap Frivillighet

De tar hand om djuren vid kriser

Reportage Det ökade intresset för hemberedskap märks även bland djurägare. På Svenska Blå Stjärnan, som tar hand om djur vid kriser, katastrofer och smitta, har personalen haft fullt sjå med att hinna svara på alla samtal. – Många är oroliga men många vill också hjälpa till, säger generalsekreteraren Kristin af Malmborg.

20 jun 2022 klockan 22:31
Frivillighet Krisberedskap

Landets största civilförsvarsdepå

Nyhet En av de frivilliga försvarsorganisationer som Svenska Blå Stjärnan samarbetar med i Nynäshamn är FAK, Frivilliga automobilkåren. De har utvecklat Sveriges största civilförsvarsdepå utanför Jönköping.

17 jun 2022 klockan 11:38
Frivillighet

Radioamatörer säkrar samband vid samhällskris

Nyhet Lysekils amatörradioklubb är en del av kommunens krisberedskap. De ingår i en grupp av nödsambandsoperatörer som ska säkra sambandet vid en samhällskris.

13 dec 2021 klockan 04:00
Frivillighet Krisberedskap Kommunikation

Frivilliga resurser här för att stanna

Nyhet Frivilligheten växer. En av resurserna är cip – civil insatsperson.

03 jun 2021 klockan 12:33
Frivillighet

”Myndigheterna behöver bli mer närvarande”

Reportage För ett år sedan visste inte Abdishakur Mohamed Ahmed vad MSB eller krisberedskap var. Genom Vi behövs-utbildningen har han fått helt ny förståelse och kunskap. – Myndigheterna behöver bli mer närvarande i socialt utsatta områden. Det här projektet är ett steg på vägen, säger han.

25 mar 2021 klockan 10:16
Frivillighet Krisberedskap