Frivillighet

”Låg försvarsvilja är inte alltid ett problem”

Nyhet 80 procent tycker att Sverige bör göra väpnat motstånd om vi utsätts för ett militärt angrepp. Det visar en undersökning från FOI. – Men det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart försvarsviljan, säger analytikern Christoffer Wedebrand.

21 jun 2022 klockan 09:31
Krisberedskap Frivillighet

Försvarsvilja - lösningen på allt?

Nyhet Den svenska försvarsviljan ska stärkas. Är det lösningen på allt? – Man vinner inte ett krig på enbart försvarsvilja om man inte har andra resurser. Men utan försvarsvilja kommer man ingenstans, säger Jenny Deschamps-Berger på Försvarshögskolan.

21 jun 2022 klockan 09:25
Krisberedskap Frivillighet

De tar hand om djuren vid kriser

Reportage Det ökade intresset för hemberedskap märks även bland djurägare. På Svenska Blå Stjärnan, som tar hand om djur vid kriser, katastrofer och smitta, har personalen haft fullt sjå med att hinna svara på alla samtal. – Många är oroliga men många vill också hjälpa till, säger generalsekreteraren Kristin af Malmborg.

20 jun 2022 klockan 22:31
Frivillighet Krisberedskap

Landets största civilförsvarsdepå

Nyhet En av de frivilliga försvarsorganisationer som Svenska Blå Stjärnan samarbetar med i Nynäshamn är FAK, Frivilliga automobilkåren. De har utvecklat Sveriges största civilförsvarsdepå utanför Jönköping.

17 jun 2022 klockan 11:38
Frivillighet

MSB redo med nödbostäder

Nyhet Sedan början av maj har MSB arbetat för att vara redo att sätta upp nödbostäder för flyktingar från kriget i Ukraina. Totalt handlar det om 20 000 sängplatser. –  Vårt mål är att vid första förfrågan från EU ha kapacitet att driftsätta 500 nödbostäder för 2 500 personer, säger Gunilla Fallqvist, projektledare på MSB.

16 jun 2022 klockan 12:33
Internationellt Frivillighet

Radioamatörer säkrar samband vid samhällskris

Nyhet Lysekils amatörradioklubb är en del av kommunens krisberedskap. De ingår i en grupp av nödsambandsoperatörer som ska säkra sambandet vid en samhällskris.

13 dec 2021 klockan 04:00
Frivillighet Krisberedskap Kommunikation