Frivillighet

Personligt från krigets Ukraina

Nyhet Varför känner vissa människor att de måste hjälpa till, medan andra stoppar huvudet i sanden? Det är ett av ämnena som brandmannen och volontären Lena Wilderäng utforskar i en personlig bok om krigets Ukraina.

18 mar 2024 klockan 10:20
Frivillighet Räddningstjänst

Fåglar räddades från oljedöd

Nyhet När passagerarfartyget Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten 22 oktober läckte diesel och tjockolja ut från flera hål i skrovet. Svenska Blå Stjärnan hjälpte till att ta hand om oljeskadade fåglar.

18 dec 2023 klockan 13:16
Frivillighet Klimat/miljö

Lena Wilderäng: "Enormt behov av amröjare"

Nyhet Bli bättre på ammunitionsröjning, öva på scenarion där krigslagar inte följs och sänk tröskeln för frivilligheten. Det är några av lärdomarna som brandmannen Lena Wilderäng dragit under sina volontärresor till krigets Ukraina.

13 jun 2023 klockan 11:24
Krisberedskap Frivillighet Förebyggande Internationellt

”Många tror att jag kastar mig på faran”

Reportage Hon har levererat släckbilar och blivit beskjuten vid fronten. Brandmannen och äventyraren Lena Wilderäng sa upp sig från sitt huvudsakliga jobb som IT-chef för att hjälpa räddningstjänsten i Ukraina. – Det blev en naturlig konsekvens av allt jag upplevt i mitt liv.

21 mar 2023 klockan 10:00
Frivillighet Internationellt

"Det är ett uppvaknande"

Nyhet Kriget i Ukraina har lett till en kraftig ökning av intresset för att engagera sig i skyddet av samhället. – Jag är positivt överraskad och tagen, säger Heléne Rådemar som är ordförande i Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté, FOS.

14 dec 2022 klockan 13:44
Frivillighet

27 000 sökte till Hemvärnet

Nyhet I våras sökte över 27 000 personer till hemvärnsförbanden. Det är fler än det fanns anslutna vid årsskiftet och tio gånger fler sökande än under ett normalår.

13 dec 2022 klockan 15:11
Frivillighet

”Låg försvarsvilja är inte alltid ett problem”

Nyhet 80 procent tycker att Sverige bör göra väpnat motstånd om vi utsätts för ett militärt angrepp. Det visar en undersökning från FOI. – Men det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart försvarsviljan, säger analytikern Christoffer Wedebrand.

21 jun 2022 klockan 09:31
Krisberedskap Frivillighet