Förebyggande

Norrköping bäst på klimatanpassning

Nyhet Norrköping är av MSB utpekat som ett av 25 områden i landet med störst översvämningsrisk. Det verkar kommunen ha tagit fasta på – nu anses man bäst i landet på klimatanpassning.

11 sep 2023 klockan 16:25
Klimat/miljö Förebyggande

Kommunerna ansöker om 820 miljoner mot naturolyckor

Nyhet 475 miljoner finns att fördela i statsbidrag för att förebygga naturolyckor. 25 kommuner har sökt bidrag för sammanlagt 823 miljoner.

08 sep 2023 klockan 13:39
Förebyggande Klimat/miljö

Planera inför värmeböljor

Nyhet Mer extrema och långvariga värmeböljor som leder till ökad dödlighet väntas framöver. Nu har MSB lanserat en värmekartering för att stötta kommuner och länsstyrelser i klimatanpassningsarbetet.

14 jun 2023 klockan 10:00
Klimat/miljö Förebyggande

Lena Wilderäng: "Enormt behov av amröjare"

Nyhet Bli bättre på ammunitionsröjning, öva på scenarion där krigslagar inte följs och sänk tröskeln för frivilligheten. Det är några av lärdomarna som brandmannen Lena Wilderäng dragit under sina volontärresor till krigets Ukraina.

13 jun 2023 klockan 11:24
Krisberedskap Frivillighet Förebyggande Internationellt

Satelliter direktlarmar SOS Alarm vid skogsbrand

Nyhet Sedan länge används brandbevakande flyg för att upptäcka och positionera skogsbränder. Som komplement används från och med i år även satelliter som direkt kan larma räddningstjänst via SOS Alarm.

12 jun 2023 klockan 15:03
Räddningstjänst Förebyggande Klimat/miljö

Startat hjärtlig gemenskap

Reportage Grannarna på Johannesvägen i Huskvarna tog ett eget initiativ för att öka tryggheten i området – och uppslutningen blev större än väntat. – Det är min höga ålder som är förklaringen till initiativet, säger Niclas Granstrand och får grannarna på Egnahem i Huskvarna att brista ut i skratt.

12 jun 2023 klockan 11:06
Krisberedskap Förebyggande

Norra Dalarna satsar på suicidprevention

Nyhet Brandkåren Norra Dalarna satsar stort på suicidprevention under mars. Vasaloppet blev ett bra tillfälle att tillsammans med organisationen Suicide Zero samtala med åkare och publik.

16 mar 2023 klockan 12:45
Förebyggande Räddningstjänst