Förebyggande

Så får vi säkrare utryckningar

Erfarenhet Hur minimerar man risken för att räddningspersonal själva råkar ut för olyckor under utryckning? Det har nu utretts efter ett sådant fall i Jönköpings län.

13 jun 2024 klockan 11:23
Räddningstjänst Förebyggande

Cykelbatteri exploderade – efter laddning

Erfarenhet I augusti 2023 fick Räddningstjänsten Östra Götaland larm om brand i lägenhet och under framkörning fick de besked om att något exploderat i lägenheten. Vid framkomst konstaterades att det brann i lägenheten och att ett fönster i sovrummet tryckts ut och hamnat på gräsmattan på baksidan av byggnaden.

13 jun 2024 klockan 10:59
Räddningstjänst Förebyggande

Nytt register ger bättre koll på tillstånden

Nyhet Nu tar myndigheterna krafttag för att strypa flödet av sprängämnen till den kriminella marknaden. – Tidigare har man satt plåster på plåster. Vi vill dra upp det här från grunden och komma åt en helhetslösning, säger Suzanne Noreklint, enhetschef på MSB.

10 jun 2024 klockan 09:30
Förebyggande Räddningstjänst

Hon ska ta sotarna in i framtiden

Nyhet Sotarnas arbetsgivarorganisation SSR har en ny vd: 29-åriga Ida Wulff. Hon ser flera utmaningar för sotningsbranschen och är beredd att ta sig an dem. – Vi ska fortsätta att stärka branschen, både för våra medlemmars skull men också för samhället i stort, säger hon.

07 jun 2024 klockan 14:00
Förebyggande

Dyrbart haveri det bästa som hänt

Nyhet En maskin havererade och företaget Eqpack förlorade 300 000 kronor på två veckor. – Då var det panik. Men att maskinen gick sönder är det bästa som hänt företaget, säger vd Jonas Tjernell.

14 dec 2023 klockan 10:00
Förebyggande Krisberedskap

Klimat och beredskap ska klaras samtidigt

Nyhet Klimatförändringar och Natomedlemskap – två frågor som toppar nyhetsflödet. För svensk beredskap hänger de ihop. – Det handlar om att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och samhällets funktionalitet, sköta det som ska skötas, säger Mette Lindahl-Olsson, enhetschef för naturolyckor och beslutsstödsystem på MSB.

04 okt 2023 klockan 07:53
Klimat/miljö Förebyggande Krisberedskap

Sala inte förberett för skyfallet

Nyhet Avloppsvatten läckte ut i Sagån och dammar riskerade att kollapsa. Efter att tidigare ha drabbats hårt av skogsbränder, var det under sensommaren skyfall som satte Salas beredskap på prov. – Jag skulle inte säga att vi var förberedda, förvånansvärt nog. Det skarpa läget blev startskottet för vad vi behöver göra framöver, säger beredskapssamordnaren Elin Bjarnhagen.

03 okt 2023 klockan 14:43
Klimat/miljö Förebyggande Krisberedskap