Förebyggande

Dyrbart haveri det bästa som hänt

Nyhet En maskin havererade och företaget Eqpack förlorade 300 000 kronor på två veckor. – Då var det panik. Men att maskinen gick sönder är det bästa som hänt företaget, säger vd Jonas Tjernell.

14 dec 2023 klockan 10:00
Förebyggande Krisberedskap

Klimat och beredskap ska klaras samtidigt

Nyhet Klimatförändringar och Natomedlemskap – två frågor som toppar nyhetsflödet. För svensk beredskap hänger de ihop. – Det handlar om att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och samhällets funktionalitet, sköta det som ska skötas, säger Mette Lindahl-Olsson, enhetschef för naturolyckor och beslutsstödsystem på MSB.

04 okt 2023 klockan 07:53
Klimat/miljö Förebyggande Krisberedskap

Sala inte förberett för skyfallet

Nyhet Avloppsvatten läckte ut i Sagån och dammar riskerade att kollapsa. Efter att tidigare ha drabbats hårt av skogsbränder, var det under sensommaren skyfall som satte Salas beredskap på prov. – Jag skulle inte säga att vi var förberedda, förvånansvärt nog. Det skarpa läget blev startskottet för vad vi behöver göra framöver, säger beredskapssamordnaren Elin Bjarnhagen.

03 okt 2023 klockan 14:43
Klimat/miljö Förebyggande Krisberedskap

Så tacklar Färjestad säkerheten

Nyhet Det höjda terrorhotet påverkar hockeybesökarna. I Löfbergs arena i Karlstad väntar visitationer och förbud mot större väskor, och utanför står nya fordonshinder på plats. – Vi är väl förberedda, säger Färjestads säkerhetschef Lars Nyström.

02 okt 2023 klockan 12:15
Förebyggande

”Första minuterna avgörande vid terrordåd”

Nyhet Vid ett terrorattentat uppstår majoriteten av skadorna under de första minuterna. Hur man agerar under den tiden är avgörande för skadeutfallet. – Budskapet fly, sök skydd, larma är en väldigt viktig del av terrorbekämpningen, säger Jonas Eriksson, verksamhetsansvarig på MSB.

02 okt 2023 klockan 12:00
Förebyggande

Norrköping bäst på klimatanpassning

Nyhet Norrköping är av MSB utpekat som ett av 25 områden i landet med störst översvämningsrisk. Det verkar kommunen ha tagit fasta på – nu anses man bäst i landet på klimatanpassning.

11 sep 2023 klockan 16:25
Klimat/miljö Förebyggande

Kommunerna ansöker om 820 miljoner mot naturolyckor

Nyhet 475 miljoner finns att fördela i statsbidrag för att förebygga naturolyckor. 25 kommuner har sökt bidrag för sammanlagt 823 miljoner.

08 sep 2023 klockan 13:39
Förebyggande Klimat/miljö