Erfarenhet

Flera julgransbränder

Här följer en rad bränder med julgranar och tomtebloss inblandade.

Lyckligt slut i Malmö…

Samma dag och vid nästan samma tidpunkt som tragedin i Stockholm skulle en familj i Malmö med två vuxna och två barn avsluta sitt julfirande.

Det innebar att de tände flera tomtebloss i en vid det laget mycket torr julgran. Trots att det var en ”vanlig” svensk gran hade den hunnit bli tillräckligt torr för att genast fatta eld.

Brandförloppet blev hastigt men frun i huset fick med sig båda barnen och sprang över till grannen för att larma. Under tiden bekämpade mannen lågorna med en sexkilos pulverbrandsläckare.

När brandpersonalen anlände var alla ute och mötte dem. Villan var då fylld av rök och släckpulver och en brandvarnare tjöt ljudligt. Däremot hade branden slocknat.

 
Rådigt ingripande
En mamma och hennes lilla barn var ensamma hemma i sin lägenhet. Det var ett par veckor in på det nya året och julgranen stod fortfarande pyntad i vardagsrummet.

För att visa sitt barn tände hon ett tomtebloss som hängde på en gren. Det tog omedelbart eld i den torra granen. Förloppet blev mycket hastigt men kvinnan hann få med sig barnet och fly ut i trapphuset.

Förståndigt nog stängde hon dörren efter sig. Därefter ringde hon på hos en granne som först försökte kväva brandresterna med en filt men sedan släckte med en balja vatten som han hämtade.

Brännskadade

Farmor och farfar var på besök hemma hos en barnfamilj. Trots att det redan var den 14 januari stod julgranen fortfarande kvar inne i villans vardagsrum.

Gästerna vill visa sitt barnbarn hur det kunde spraka och gnistra tände därför ett tomtebloss som hängde kvar på en gren.

Det skulle de inte ha gjort. En gnista antände genast de torra granbarren och på bara några sekunder var hela granen ett eldhav.

Olyckligtvis försökte de kasta ut den fortfarande brinnande granen genom en altandörr. Båda farföräldrarna blev då illa brända på sina händer och armar.

 

Exceptionellt torr

En familj med barn i förskoleåldern höll på att avveckla årets julgran. Barnen hjälpte till att plocka mer ljusslingor och glaskulor och svepa in dem i mjukt papper för förvaring till nästa jul.

När de upptäckte ett oanvänt tomtebloss som hängde på en gren ville de naturligtvis tända det. Pappa hjälpte till. Men vad hjälpte det.

Det var den 19 januari och granen hade stått inomhus utan vatten i nästan en hel månad. Den var därför exceptionellt torr. På bara några sekunder förvandlades den till en brinnande fackla. Lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad.

 

Snabbt förlopp

Det var nyårsafton och hela familjen var samlad framför TVn i villans vardagsrum. För att ytterligare förstärka helgkänslan ville barnen tända ett tomtebloss som hängde i julgranen.

Föräldrarna tvekade, granen verkade vara ovanligt torr trots att den bara stått inne i drygt en vecka. Men barnen gav sig inte.

Redan de första gnistorna antände de torra barren. På mindre än tio sekunder var hela granen ett eldhav.

Som tur var hade alla då lämnat rummet och ingen blev fysiskt skadad. Branden slocknade nästan genast av sig själv.

Gipsplattorna i tak och på väggar gjorde att byggnaden inte hann antändas.

Julgransbränder

  • 2005        4
  • 2006        7
  • 2007        7
  • 2008        3
  • 2009        4
  • 2010        1  
  • Enligt räddningstjänstens och MSBs insatsstatistik rapporterades 2005-2010 sammanlagt 26 brandutryckningar till byggnader där gnistor från tomtebloss har orsakat bränder i julgranar.