Nyhet

Blir undersköterska och deltidsbrandman

I Falun kan gymnasieelever läsa till undersköterska och deltidsbrandman på samma program.

Satsningen är ett led i arbetet att lösa rekryteringsproblematiken hos deltidskårerna.

Vård- och omsorgsprogrammet på Falu frigymnasium har i höst fått ett nytt tillval – Brand & Räddning. Många sökte och en klass med 22 elever är fylld.

– Det här är ett sätt att para ihop två yrken som kan kombineras, utbildningen ger dubbel behörighet. Rekryteringsproblemet finns framförallt på orter med stor utpendling. Men där finns oftast undersköterskor som jobbar inom hemtjänst eller på äldreboende, säger Johan Björklund, chef för utbildningsavdelningen vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Inriktningen är även vald med hänsyn till larmstatistik.

– Mycket vid larm kretsar kring omhändertagande. Det kan vara IVPA eller trafikolyckor. Som deltidsbrandman är det bra med vårdkunskaper.

Dala Mitt och gymnasiet samarbetar i satsningen. Samtidigt som eleverna kan skaffa behörighet till brandmannayrket blir de färdigutbildade undersköterskor.

– De tappar inte behörighet inom sjukvårdsyrket, men fördjupar sig inte inom de områdena om de väljer Brand & Räddning, säger Björklund.

Inriktningen pågår under alla tre åren. Kursplanen inom räddningstjänst motsvarar den preparandkurs som deltidsbrandmän genomför efter anställning. Eleverna får också göra fystester.

– Klarar de fystesterna får de även en utbildning som ger rökdykarkompetens. Den ligger som separat kurs ungefär över en vecka.

Utbildningen inom räddningstjänst sker hos Dala Mitt, övrig tid på gymnasiet.

Tjejerna dominerar stort inom vård- och omsorgsutbildningen, så även i den nya utbildningen.

– Jag har inte exakta siffror, men det är 80-90 procent tjejer i klassen.