Reportage

Trivs bäst i fält

Christer Wessberg var uttråkad av rutiner på jobbet, hemmatristess. Han sökte och fick FN-uppdrag. Sju år senare jobbar han fortfarande på kontrakt utomlands.

Sydsudan

Vi sitter i det svenska baslägret i Bunj, Sydsudan. IT-teknikern Christer Wessberg, 37, är på tillfälligt besök. Egentligen har han sitt kontor i huvudstaden Juba, fem timmars flygtid bort. Men han trivs bättre ute i fält.

– Det händer inte så mycket i Juba. Och dessutom, ju mer jag är där, desto mer växer bördan ute på kontoren i fält.

Christer har gjort ett och ett halvt år i Sydsudan. Han var i tre omgångar kontrakterad till UNHCR (FNs flyktingkommissariat) via MSB med Sida som finansiär.

Till slut sade Sida stopp och UNHCR ville inte ta anställningsansvar.

– Nu har jag kontrakt med Danish Refugee Council för att jobba åt UNHCR.

Den danska hjälporganisationen finansierar verksamhet med hjälp av bidrag från olika håll, bland annat från UNHCR. Sådana kan vägarna vara.

Det nuvarande kontraktet går ut i vår.

– Det borde vara sista resan hit. Men hittills har jag blivit uttråkad när jag varit hemma ett tag. Att vara ute på jobb är en större utmaning, man träffar nya människor och ser nya platser. Det är primitivt, men man vänjer sig, säger han, spricker upp i ett leende och tillägger:

– Och så är det sommar hela tiden. Nice.

Christer Wessberg hade varit teletekniker hemma i Stockholm i åtta år när han 2006 tog tjänstledigt ett år för kontrakt med försvarsmakten i Afghanistan.

När han kom hem var inte telemarknaden på topp och han fick ett bra avtal för att sluta.

Efter att ha trampat Stockholms gator några månader blev han via Räddningsverket akut kontrakterad jobb för Unicef i Etiopien.

– I Afghanistan hade jag många polare med mig när vi åkte. Nu fick jag en briefing av Räddningsverket på en dag eller två och sedan dra iväg på egen hand. Det var en något chockartad omställning

Grundpaketet med utbildning för insatspersonal fick han i efterhand. Efter tre månader löpte kontraktet i Etiopien ut. Christer startade eget, men lessnade. I stället blev det ett nytt år i Afghanistan innan han hamnade i Sydsudan.

– Första gången var före självständigheten, när området hörde till Sudan. Då fanns inget basläger, vi bodde i flyktingtält och duschade med hinkvatten.

Vilken är skillnaden att jobba civilt jämfört med militärt?

– I Afghanistan jobbade jag bara mot den svenska styrkan, det var bra gemenskap och proffsig organisation där jag inte behövde lära upp någon. Här är det en annan frihet, jag bestämmer mer själv och har en helt annan kontakt med lokalbefolkningen. Problemet är total brist på material.

Även om Christer Wessberg hittills blivit uttråkad efter några månader hemma, känner han att det kanske är dags att tänka på en framtid på hemmaplan.

– Men mitt cv kanske inte är så intressant för arbetsgivare, de tror väl jag snart vill dra i väg igen. Får nog skriva in att nu är jag klar med detta.