Nyhet

Satelliter direktlarmar SOS Alarm vid skogsbrand

Sedan länge används brandbevakande flyg för att upptäcka och positionera skogsbränder.

Som komplement används från och med i år även satelliter som direkt kan larma räddningstjänst via SOS Alarm.

– MSB har tillsammans med SMHI, räddningstjänster och länsstyrelser utvecklat möjligheten att tidigt upptäcka bränder i naturen med hjälp av satelliter. Tillsammans med de brandbevakande flygplanen hoppas vi att satelliterna hjälper oss upptäcka fler bränder tidigt även i år, säger Jenny Sander på MSB.

Under 2022 gjordes framgångsrika tester av satellitdetektion av skogsbränder men då utan direktlarm till SOS Alarm. Direktlarmet möjliggör nu en ännu snabbare upptäckt av bränder.

Bevakning med flygplan och satelliter genomförs för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka bränder i skog och mark. En tidig upptäckt gör att branden kan släckas innan den hunnit växa sig stor, vilket både räddar egendom och minskar kostnaden för stora räddningsinsatser.

Skogsbrandsbevakning

  • Under 2022 upptäckte flygen för skogsbrandsbevakning i Sverige 105 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 3 441 timmar i luften. Det kan jämföras med 2021, då upptäckte flygplanen 74 okontrollerade bränder i skog och mark och sammanlagd flygtid var då 3 450 timmar. Allra flest flygtimmar – och flest upptäckta bränder – loggades i Kalmar län under 2022 där brandrisken var mycket stor under större delen av sommaren.
  • Satelliterna upptäckte under 2022 108 okontrollerade bränder, varav 39 i skog och mark. 24% av bränderna i skog och mark detekterades före att larm inkom på annat sätt till SOS Alarm.