Reportage

F21 släckte bränder och anlade vägar

F21 i Luleå var en stor resurs vid skogsbranden. Det tog fordonskolonnen med fem långtradare, fyra brandbilar och ett antal personbilar 18 timmar att ta sig till Ramnäs.

– Jag såg tidigt att vi har resurser som insatsen kunde ha nytta av. När Militärregion Nord gick ut med en förfrågan om intresse att hjälpa till vid skogsbranden anmälde jag min pluton, säger Oskar Stenberg, löjtnant vid F21.

Plutonen motsvarar två kommunala räddningsstyrkor med fyra brandbilar, en entreprenadfirma med fyra hjullastare, väghyvel, bergflak mm. Förutom att släcka bränder har F21 förbättrat eller anlagt nya vägar i området.

– Vi har vägreparationskompetens och har arbetat nära Trafikverket.

Det tog ett tag att finna sig till rätta i den civila ledningsstrukturen i Ramnäs.

– Det var lite stökigt i början att få rätt kontaktnät. Vi är vana order uppifrån och nu fick vi släppa ner besluten så långt ner som möjligt för att det skulle bli effektivt, säger Oskar Stenberg.

Karl-Johan Grönberg och Simon Wahlberg, F21, tog hjälp av försvarets helikopterresurser för att se skogsbrandens utbredning.
– Just nu jobbar vi i ett område, öster om Stabäckstorp, där vi inte ser utbredningen av glödbranden med blotta ögat. Från helikoptern kunde vi se att en bit bort från där vi är, finns det bebyggelse som inte är med på kartan, säger Karl-Johan Grönberg.