Klimat/miljö

416 ton skum med PFAS insamlat

Nyhet 416 ton hälso- och miljöfarligt brandsläckningsskum med PFAS har samlats in från landets räddningstjänster.

28 feb 2024 klockan 15:11
Klimat/miljö Räddningstjänst

Journalisten som helst gräver i matjorden

Reportage Hon älskar insekter, har jobbat som arkeolog i Argentina och skrivit allt från deckare till barnradio-manus. Men det är på ämnet beredskapsodling som Liselotte Roll nu blir skribent i Tjugofyra7.

19 dec 2023 klockan 16:08
Krisberedskap Klimat/miljö

Fåglar räddades från oljedöd

Nyhet När passagerarfartyget Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten 22 oktober läckte diesel och tjockolja ut från flera hål i skrovet. Svenska Blå Stjärnan hjälpte till att ta hand om oljeskadade fåglar.

18 dec 2023 klockan 13:16
Frivillighet Klimat/miljö

Förstärkningsresurser ökar – allt fler insatser i Sverige

Nyhet Utbudet av förstärkningsresurser har ökat rejält de senaste åren. Och behovet av dem tycks växa. MSB:s nationella insatser blir allt fler.

04 okt 2023 klockan 10:52
Krisberedskap Räddningstjänst Klimat/miljö

Komplex insats när marken rämnade i Stenungsund

Nyhet Mitt i natten rämnade marken och klöv E6:an. Fyra fordon körde i mörkret ut i skredområdet. –  För vår personal som kom fram först var det i mörkret svårt att förstå vad som egentligen hade inträffat, säger räddningsledare Daniel Gillesén.

04 okt 2023 klockan 08:52
Klimat/miljö Räddningstjänst

Klimat och beredskap ska klaras samtidigt

Nyhet Klimatförändringar och Natomedlemskap – två frågor som toppar nyhetsflödet. För svensk beredskap hänger de ihop. – Det handlar om att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och samhällets funktionalitet, sköta det som ska skötas, säger Mette Lindahl-Olsson, enhetschef för naturolyckor och beslutsstödsystem på MSB.

04 okt 2023 klockan 07:53
Klimat/miljö Förebyggande Krisberedskap

Sala inte förberett för skyfallet

Nyhet Avloppsvatten läckte ut i Sagån och dammar riskerade att kollapsa. Efter att tidigare ha drabbats hårt av skogsbränder, var det under sensommaren skyfall som satte Salas beredskap på prov. – Jag skulle inte säga att vi var förberedda, förvånansvärt nog. Det skarpa läget blev startskottet för vad vi behöver göra framöver, säger beredskapssamordnaren Elin Bjarnhagen.

03 okt 2023 klockan 14:43
Klimat/miljö Förebyggande Krisberedskap