Reportage

Massivt stöd från landets räddningstjänster

Sveriges räddningstjänster sluter upp för att hantera skogsbranden i Västmanland.

Förutom drabbade kommuners brandmän deltar personal från ytterligare drygt 70 räddningstjänster i arbetet.

Över 40 procent av landets räddningstjänster – i olika omfattning – är eller har varit engagerade med att släcka skogsbranden.

Förutom de räddningstjänster som finns i de fyra drabbade kommunerna har Tjugofyra7 i en sammanställning räknat in ytterligare 72 räddningstjänster, det kan vara fler. Dessutom finns försvarsmakten, flygplatsräddningstjänster och industrikår närvarande.

Lördag 9 augusti fanns 19 moduler från utomläns räddningstjänster med i arbetet. En modul består av sju personer och två fordon. Därtill jobbar också inlånad personal med vattenresurser, som yttre befäl och i staben. Den aktuella lördagen innebar det att närmare 200 personer var igång samtidigt.
– Hela insatsen visar att medarbetare i svensk räddningstjänst har en djupt rotad känsla att ställa upp när det gäller, stödja varandra och dela med sig av kunskap, materiel och kraft. Vi kan vara stolta och glada över engagemanget hos så många. Jag upplever också att alla visar stor respekt för varandras kompetenser. Samtidigt har landets räddningstjänster också klarat att säkerställa att det finns kapacitet att ta hand om olyckor och bränder i hemmadistrikten, säger MSBs generaldirektör Helena Lindberg.

Önskemål om stöd har gått ut från räddningsledningen i Västmanland till ett antal större räddningstjänster i landet. Dessa har ofta involverat fler räddningstjänster i närområdet för arbetet.

Så exempelvis i Värmland där Karlstadsregionen fick begäran om hjälp.

Vi stämde av med övriga räddningstjänster och vi var överens om att det var självklart att hjälpa till. Det här är ett gott exempel på samverkan i länet, säger Nils Weslien, räddningschef i Karlstadsregionen.

Karlstadsregionen har skickat två fordon till brandområdet som sedan i skift bemannats med personal från sju räddningstjänster.

Eftersom det bara är 20 mil så åker personalen hem när de blivit avlösta efter sitt skift på tolv timmar. Fordon och materiel tas över av de som avlöser. Det har fungerat jättebra. För oss är det också lärpengar för framtiden att jobba med en insats av den här omfattningen, säger Weslien.

Räddningstjänsten Syd organiserar stödet från Skåne och Blekinge med 14 räddningstjänster engagerade. Ulf Nilsson, produktionschef i Räddningstjänsten Syd, uppskattar att 200-250 personer kommer att ha medverkat innan insatsen är över.

Vi anlände 6 augusti och har planerat att klara medverkan i en månad om det behövs.

Skåne och Blekinge bemannar två moduler med deltidsbrandmän (24 personer), samt att man även har flera befäl i olika befattningar på plats. Totalt är 34 personer igång kontinuerligt. De första styrkorna körde upp två brandbilar. Nu går en buss två gånger i veckan och skiftar personal.
– Det är en ingen enkel apparat att åka drygt 60 mil, men det har varit ett stort gensvar från personalen om att hjälpa till. Många har anmält sig frivilligt, det gäller hela Skåne och Blekinge. Och det fanns inga tveksamheter från vår sida, på något sätt måste vi hjälpa till.

Förutom kommunala räddningstjänster medverkar flera andra organisationer i släckningsarbetet. Exempelvis har Norrbottens flygflottilj, F21 i Luleå, stora resurser på plats, flygplatsräddningstjänsterna vid Arlanda och Bromma medverkar liksom Nynäs industribrandkår.
– Vi ska inte glömma alla övriga insatser. Jag tänker framförallt på frivilligorganisationer och frivilliga resursgrupper, men också på medarbetare i andra kommuner och länsstyrelser. Företagare och frivilliga enskilda har också ställt upp, liksom Försvarsmakten, våra norska kollegor, stödet från Frankrike och Italien och andra länder som erbjuder stöd vi behöver, säger Helena Lindberg.

 

Räddningstjänster i insatsen

MEDELPAD
Medelpad
HÄLSINGLAND
Södra Hälsingland
GÄSTRIKLAND
Gästrike
DALARNA
Dala Mitt
Malung-Sälen
Mora
Orsa
Rättvik
Smedjebacken
Södra Dalarna*
Vansbro
UPPLAND
Enköping-Håbo
Uppsala
VÄSTMANLAND
Mälardalen*
Sala-Heby*
Skinnskatteberg
Västra Mälardalen
NÄRKE
Nerike
VÄRMLAND
Arvika
Bergslagen
Hagfors
Karlstadsregionen
Sunne
Säffle
Torsby
STOCKHOLM
Attunda
Norrtälje
Storstockholm
Södertörn
SÖRMLAND
Eskilstuna
Flen
Strängnäs
Sörmlandskusten
Västra Sörmland
ÖSTERGÖTLAND
Finspång
Kinda
Motala/Vadstena
Ydre
Östra Götaland
VÄSTERGÖTLAND
Alingsås-Vårgårda
Norra Älvsborg
Storgöteborg
Södra Älvsborg
Östra Skaraborg
GOTLAND
Gotland
SMÅLAND
Eksjö
Gislaved
Hultsfred
Höglandet
Högsby
Jönköping
Mönsterås
Oskarshamn
Sävsjö
Tranås
Vaggeryd
Vimmerby
Värnamo
HALLAND
Halmstad
Laholm
Räddningstjänsten Väst
BLEKINGE
Västra Blekinge
Östra Blekinge
SKÅNE
Hässleholm-Perstorp
Höganäs
Höör-Hörby
Kristianstad-Östra Göinge
Lomma-Staffanstorp
Osby
Räddningstjänsten Syd
Skåne Nordväst
Sydöstra Skåne
Svedala
Trelleborg-Vellinge
Ängelholm-Örkelljunga

ANDRA
Räddningstjänsten Arlanda flygplats
Räddningstjänsten Bromma flygplats
Norrbotten flygflottilj F21
Nynäs industribrandkår

* räddningstjänst i drabbad kommun