Reportage

Unga killar fixade IT-stödet i Ramnäs

På väg med flyttlasset från Piteå till Göteborg fick de i Orsa känna lukten av skogsbranden.

Om vi tar den vägen kanske vi kan göra en insats tänkte Oscar Nilsson, 24, och Joel Djerf, 20, Västra Frölunda. Ett dygn senare hade de två killarna IT-ansvaret för ledningscentralen i Ramnäs.

Oscar Nilsson hade avslutat en treårig utbildning till ljudtekniker i Piteå och skulle flytta tillbaka till Göteborg. Han hyrde en skåpbil och kompisen Joel följde med.

– I höjd med Orsa-Mora låg brandröken ganska tät och vi tänkte att vi kanske kan åka dit och hjälpa till. Vi kollade runt på internet och fick veta att frivilliga kunde anmäla sig i Västerfärnebo. Där blev vi mottagna men det fanns inga uppgifter åt oss, berättar Oscar Nilsson.

De drog vidare och hamnade mest av en tillfällighet i Ramnäs där ledningscentralen fanns. Frivilliga resursgruppen tog emot dem, men hade inga uppgifter direkt utan bad dem sätta sig ner i en soffa så länge.

Efter tre timmar i soffan tröt tålamodet och de bestämde sig för att på eget bevåg dela ut mat. På vägen till Ramnäs hade de sett människor som gjorde en brandgata utmed vägen och dit åkte de efter att ha lastat mat och vatten i flyttbilen.

– De hade inte fått käk på tolv timmar så de blev jätteglada. Helikoptrar hade landat på en åker längs med vägen så piloterna fick också mat och vatten, säger Joel Djerf.

På väg tillbaka till Ramnäs ringde FRG och berättade att stabschefen ville tala med dem. Han undrade om de kunde något om IT, ledningen behövde någonstans att lagra filer. Det blev startskottet till en nästan osannolik frivilliginsats.

Insatsledningen höll till på Ramnäs & Hotel & konferens och använde anläggningens öppna wifi-nät.

– Det var inte mycket att hurra för. Alla använde hotellets wifi, inte minst pressen som slukade nästan hela bandbredden och det gick inte att komma åt resurser på internet, säger Oscar Nilsson.

Med hjälp av Västerås stads IT-tekniker på plats kontaktades Mälarenergi som ordnade dit fyra så kallade wimax-länkar.

– Det gjorde att vi kunde få dit någon slags databrygga, någon slags infrastruktur så folk äntligen kunde börja arbeta med nätet.

Dokumenthanteringen ordnade de genom en molntjänst. Sen blev det också tal om att förbättra mobiltäckningen.

– I Västerfärnebo träffade jag en av Tele2s driftschefer så jag ringde honom och sa att vi behöver få hit en mobil basstation. Han skickade mig vidare till en ansvarig tekniker som svarade att det är inga problem, det kommer i kväll eller i morgon. Vi hittade en bra plats för den, ordnade strömförsörjning så den smällde de upp dagen därpå.

Hyrbilen skulle återlämnas och de var tvungna att åka hem till Göteborg. De hade knappt hunnit hem förrän telefonen ringde: Ni behövs i Ramnäs omedelbart. Då tog de också med sig kompisen Michel Lundgren som är en ”riktig” IT-tekniker.

– I bilen upp kom Oscar på att det finns antagligen fiberoptiskt nät nere vid järnvägsrälsen någonstans. I Ramnäs fick vi tag på Trafikverket som fick dit tekniker som drog upp fiber till oss. Då fick vi en stabil uppkoppling.

När de kom tillbaka hade organisationen vuxit och Oscar Nilsson ringde nätverksföretaget Cisco och sa att man behövde låna utrustning.

– De tog ner hela sin labbavdelning och skickade också med sin underleverantör Atea som kom och hjälpte oss installera grejerna.

På söndagen blev de avlösta av länsstyrelsens IT-avdelning.
– Helt fantastiskt att kunna vara med och hjälpa till och göra nytta. En erfarenhet för livet, säger Joel Djerf.