Nyhet

Så tacklar Färjestad säkerheten

Det höjda terrorhotet påverkar hockeybesökarna.

I Löfbergs arena i Karlstad väntar visitationer och förbud mot större väskor, och utanför står nya fordonshinder på plats.

– Vi är väl förberedda, säger Färjestads säkerhetschef Lars Nyström.

Svenska ishockeyförbundet har i samråd med MSB tagit fram starka rekommendationer inför säsongens matcher i de högsta serierna. Färjestad har anammat rekommendationerna fullt ut.

– Jag vet ingen klubb som inte gjort det. Jag tror de flesta har förstått att vi måste göra detta för att publiken ska känna sig trygg, säger Lars Nyström men påpekar att det i nuläget inte finns något uttalat hot mot Sveriges idrottsarenor.

Utanför entrén till Löfbergs arena har åtta fordonshinder i betong ställts upp för att hindra bilar från att i hög hastighet köra in i en folksamling.
Dessutom måste samtliga besökare genomgå så kallade civilrättsliga visitationer, där säkerhetspersonal känner igenom utsidan av kläderna och kollar fickorna. Man får heller inte ta med väskor som är större än en uppenbar handväska.
– Den allmänna uppmaningen är egentligen att lämna väskan hemma. Sedan får vi ha lite bollsinne där, en del måste exempelvis ha mediciner med sig.

Besökarna ombeds ha tålamod och komma i god tid, vilket säkerhetschefen inte tror blir något större problem.

Däremot blir det en utmaning att få ett bra flöde in i arenan. Löfbergs arena rymmer 8 250 personer och en stor folksamling vid entrén utgör också en säkerhetsrisk.
– Det var provkörning under Europaligan som drar lite mindre folk, det känns skönt. Sånt här kuggar inte i direkt.

Att säkerhetsåtgärder skruvas upp eller ner beroende på situation är inte främmande för Färjestad, som under flera år har haft ett nära samarbete med MSB. Allt från arenaägarna till ordningsvakter och funktionärer har utbildats i myndighetens regi.
– Hela säkerhetsarbetet inom hockeyn är väldigt uppstyrt. Vi jobbar efter ett givet regelverk och har en given arbetsgång i samband med match där vi utbyter information mellan klubbar, polis och supportrar. Märker vi att något ligger och pyr ställer vi om förutsättningarna lite grann. Vid högriskmatcher har vi haft heltäckande visitation i flera år.

Färjestads ordningsvaktsorganisation har jobbat i byggnaden i 30 års tid och har ett färdigt koncept med olika patruller och ansvarsområden. Vid en normalmatch finns tolv ordningsvakter på plats i allmänna utrymmen samt ytterligare mellan 9 och 17 vakter i de olika barytorna.
– Det stegras upp vid behov. Ordningsvakterna är väldigt rutinerade, de känner till varenda liten skrubb och är också en del av utrymningsorganisationen.

För att hantera de nya åtgärderna utökas funktionärsgruppen med 15-20 visitatörer och vaktgruppen med två ordningsvakter.

Säkerhetschefen bedömer att den största risken är att en enskild person löper amok med någon form av handeldvapen eller stickvapen.
– Sånt är ju inte lätt att hitta i en civilrättslig visitation om någon vill dölja det. Vårt jobb är att vara så avskräckande som möjligt, det ska kännas såpass krångligt att man inte ens försöker.

Med en anläggning som har full ruljangs sju dagar i veckan handlar säkerhetsåtgärderna också mycket om det dagliga arbetet, att hitta en kultur där det kan vara låst på så många ställen som möjligt utan att för den sakens skull hindra verksamheten.
– De senaste åren har vi, tack och lov, blivit mycket bättre på att hålla låst och göra delar av arenan mindre lättillgänglig när det inte är match.

Lars Nyström jobbar även med säkerheten på stora konserter runt om i Karlstad. Han säger att konsertproduktionsbolagen har bra koll på säkerhetsfrågorna.
– Vi är väl förberedda. Konsert- och hockeybesökarna kan känna sig trygga. Det är oerhört mycket farligare att gå över gatan.

”Första minuterna avgörande vid terrordåd”