"Kommunen gömmer sig bakom LSO"
De i Hamre som drabbats av brandskum i dricksvattnet är besvikna på kommunens agerande. Särskilt beslutet att lägga ansvaret för provtagning och sanering på villaägaren vars hus brann upp.
– Jag förstår inte varför man inte tar ansvar för vad man ställt till med. Jag har full förståelse för att man inte visste, men de kan inte ha frikort på att lämna en brandplats hur illa som helst och gömma sig bakom LSO. Fel kan det bli men att lägga över ansvaret på enskilda kan inte vara rätt väg att gå. Det är flera av oss som inte dricker vattnet än idag, säger en av de drabbade grannarna Daniel Turås, som understryker att de inte i första hand riktar kritiken mot räddningstjänsten.
Dagen efter branden kom det skum i grannens dricksvatten.
– Det var som att tappa upp en öl, man fick stjälpa av skummet ett par gånger. Så var det i flera veckor direkt i kran. Kommunen tog ett vattenprov som vi trodde de skulle analysera, men som de ställde i en kyl som referens. Deras inställning var först att det inte behövs ta nåt prov eftersom de vet att det vattnet innehåller skum, säger Daniel Turås.
I stället kräver kommunen att den branddrabbade villaägaren Kent Bodin ska ansvara för provtagning på grannarnas dricksvatten. Hans egen brunn klarade sig bättre.
– Jag tänkte att det är rakt åt helvete så jag tog kontakt med mitt försäkringsbolag och beslutet är överklagat till länsstyrelsen, säger Kent Bodin.
Grannarna har gjort en polisanmälan om miljöbrott. Enligt kammaråklagare Stig Andersson skulle det kunna vara oaktsamt miljöbrott att i det här fallet använda B-skum.
– Det ska i så fall fastställas om det fanns kunskap hos räddningstjänsten om vad som borde användas och inte samt att man visat sådan oaktsamhet att den är straffbar, säger Stig Andersson.