Reportage

Scott - Facebook-polisen alla snackar om

En ung tjej accepterade sina böter, ville dessutom ha en kram. Så kan det gå när man blivit stjärna i sociala medier. Bombdykaren från gulfkriget har blivit – Scott, Facebook-polisen.

Många är med i sociala medier för att det är viktigt att synas där. Men det handlar också om vad du säger, annars är det risk att effekten uteblir.
När Växjöpolisen och Scott Goodwin skriver är reaktionerna omedelbara.

Kommentarerna kan vara flera tusen. Inläggen engagerar, känslorna svallar. Andra gör bara tummen upp för en polis som är mer människa än myndighet.
– Under mina 17 år som polis har jag aldrig varit med om något liknande. Nästan varje pass jag gör ute på stan träffar jag ungdomar som vill kramas eller ta foto av mig, säger Scott Goodwin

Det totala genomslaget för Växjöpolisens Facebooksida kom för drygt ett år sedan när Scott Goodwin skrev följande inlägg:
”Ett litet tips till ungdomar. Om du är 16 år gammal, berusad och håller i en petflaska full med sprit är det inte särskilt smart att skrika ”F&#K THE POLIS” när vi går förbi. Om du tänker göra det ändå se då till att du åtminstone kan springa hyfsat fort!! Jag vet inte vad som var mest pinsamt för killen som gjorde det i natt – att han blev fångad av en 40år gammal polis i full utrustning eller att hans mamma kom till polishuset för att hämta honom kl. 03.00”

Reaktionen var närmast hejdlös. Inlägget fick 3 000 kommentarer. Ris och ros. Antalet följare växte enormt. I dag är det över 42 000 som följer Växjöpolisens Facebooksida, toppnoteringen under en vecka är 1,6 miljoner besökare.

Den gången för drygt ett år sedan fick polisledningen i både Stockholm och Kronoberg måhända lite hicka.
– Vi var ovana, hade aldrig varit med i sociala medier tidigare. Men vi har haft otroligt mycket stöd av ledningen i Kronoberg, inga inlägg har censurerats. Rikspolisstyrelsen har haft vissa synpunkter, men det har jag bara hört bakvägen säger Goodwin.

Han är övertygad om att Facebooksidan gör nytta.
– Vi når många och får respons, jag tror det har öppnat upp polisen. Nu ser många hur vi jobbar, att vi gör saker de inte hade en aning om.

En av hörnstenarna i polisens värdegrund är tillgänglighet. Det har Scott Goodwin tagit fasta på, både på stan och via Facebook. Hans inlägg handlar om vardagsfrågor som många kan känna igen sig i, budskap och glimten i ögat i en förpackning.

Ger det effekt i samhället?
– Jag tror ökad förståelse för vårt arbete ökar allmänhetens trygghet. Många kommer numera fram och pratar med oss på stan, känner sig bekväma med det. Det hände inte tidigare. Och jag tycker många har fått lättare att acceptera sina böter.

I november 2011 startades Facebooksidan. Scott Goodwin, då närpolisbefäl, var en av tre poliser på fältet som engagerades att skriva.

Uppdraget var att skriva lättsamt och informativt och att inga identiteter skulle kunna röjas. Scott skrev informativt, och så mycket hände inte.

Efter en tid skrevs ett inlägg om cannabisplantor som tagits i beslag. Scott tog ut svängarna lite och responsen lät inte vänta på sig.
– Då förstod jag hur jag skulle skriva. Vårt jobb präglas av sekretess, men genom Facebook kan jag prata lite mer.

Han hade hittat sitt tonläge, vågade vara personlig och succén var ett faktum.
När Scott skrev om en kvinna som tappade Ikea-last framför polisbilen på riksvägen och  skällde ut Scott när han skrev ut böter, då lästes det och spreds i häpnadsväckande mängd.
– Varje inlägg har en tanke och poäng. Sättet det berättas på är en annan sak. Lagen säger att lasten ska surras fast, jag tror den poängen gick fram.

Men också en enkel bild på en påskkäring i förskoleåldern iklädd polisuniform kan gillas av 58 000 personer, delas (spridas vidare) av 3 314.

Scott Goodwin är i dag chef för ungdomsgruppen. Mycket av arbetet handlar om att minska våld och bruk av alkohol bland unga. Det präglar också inläggen.

Och eftersom närmare 40 procent av följarna på Facebook är under 24 år finns också en chans att nå fram.

I ett inlägg om föräldraansvar gjorde Scott en lista med tolv punkter om vad polisen gör för tonåringar på stan. Och avslutade med att det krav man ställer på föräldrarna är att de kommer och hämtar sina barn om polisen ringer. Inlägget blev omskrivet i Washington Post.
– Jag vill gärna tro att det förebyggande arbetet har effekt, sitter gärna och säger det. Men sånt är svårt att veta.

När Facebooksidan startades var tanken att ha ett i inlägg om dagen. En tanke som snabbt släpptes. Det kan vara några i veckan eller ett varannan vecka, allt beroende på vad som händer. Skrivinsatsen är inte resurskrävande, däremot kontrollen. Olämpliga ord sorteras bort av ett filter, men alla kommentarer läses också.
– Jo, man kan lugnt säga att det skapat jobb, men man får också tänka på vad vi får tillbaka. Vissa dagar kan jag säga att jag pratat med en miljon människor.

Vilka tips skulle du ge till andra myndigheter som vill nå ut brett?
– Förutom ramar för arbetet är det viktigt att hitta rätt person som skriver personligt. En myndighetsperson som skriver på ett juridiskt sätt eller en informationsstrateg, det fungerar inte. Och man måste skriva om sånt som intresserar.

För sitt arbete utsågs Scott Goodwin till årets kronobergare 2012. Aldrig tidigare hade så många deltagit i omröstningen, vilket kan bero på att kollegorna på polisen spred information om tävlingen på Facebooksidan.

Två av inläggen på sidan har blivit jo-anmälda och väntar på utslag, men det verkar inte ha skapat oro i polishuset i Växjö. Vid det första stora genomslaget med den berusade 16-åringen stängdes sidan i två dagar för att man inte hann med att läsa alla inlägg.
– Vi var ovana och blev lite ställda. Det skulle aldrig ske i dag att vi stänger sidan. Vi har lärt en hel del av den här resan, säger kommunikationschefen Robert Loeffler och fortsätter:
– Jag har varit polis i 32 år och har aldrig varit med om att få sådan uppmärksamhet och så mycket beröm för vårt arbete. Dessutom: skulle vi få en ny stormen Gudrun eller en annan kris så har vi en jätteviktig kanal där vi omgående når ut till väldigt många människor, förutsatt att nätet inte ligger nere.

Australiensaren Scott Goodwin har gjort sin egen resa. Karriären började i flottan, under gulfkriget var han dykare och letade minor i hamnar. Han utbildade sig till polis, blev
bombtekniker och var bland annat ansvarig för säkerheten under OS i Sydney 2000.
– Året innan var jag i Stockholm och tävlade i World Police & Fire games, tre timmar innan hemresan träffade jag min blivande fru.

Efter Sydney-OS reste han till Sverige, blev kvar och utbildade sig till polis igen.
– När jag flyttade hit för 13 år sedan kunde jag inte räkna till tio på svenska.
Nu inte bara pratar han flytande, Scott Goodwin skriver med ett flyt som gillas av tusentals.

Några av Goodwins inlägg på Facebook

 

Hoppa aldrig in i en svart taxi! Man vet aldrig vem det är som sitter bakom ratten.
För några veckor sedan hade Håkan och jag ett spaningsuppdrag i stan. Vi satt i en civil polisbil kl. 02.00 på en lördagsmorgon och spanade mot en bil som var parkerad lite längre bort.
Plötslig öppnades polisbilens bakdörr av en full kille. Följande är konversationen som vi hade.
 FULLA KILLEN: ”Tja! Ja, du får 150 spänn till Teleborg. Jag har bara 150 kvar so take it or leave it!”
 JAG: ”Tack för erbjudandet men jag har inte lust att köra dig till Teleborg just nu. Däremot kan vi köra dig till polishuset och även fixa en säng till dig gratis eftersom det är en polisbil och inte en svarttaxi som du har precis hoppat in i... take it or leave it!”
 FULLA KILLEN: (efter en liten paus och koll på bilens utrustning och min polisbricka) ”Oh fan, förlåt, förlåt jag tror att jag ska gå hem istället. Ha en trevlig kväll. Hej då”
 Ibland är det riktigt roligt att vara polis! //Scott
25 246 gillade, 835 kommentarer, 2 795 delningar

Under alla år som vi har jobbat med Kronobergsmodellen har vi hört många och roliga bortförklaringar från ungdomar gällande alkohol som ”min kompis hade ont i handen så jag bara höll ölen åt henne” och ”är det alkohol? Jag trodde att det var läsk.” Det finns även en mystisk alkoholbuske någonstans i Växjö. Många gånger när vi frågar var alkoholen kommer ifrån är svaret, ”jag hittade den i en buske”. tips om var den mystiska alkoholbusken finns (eller var en sådan kan köpas) tas gärna emot.//Scott

1 672 gillade, 100 kommentarer, 90  delningar

Hemnes vitrinskåp från Ikea = 1795kr
Hemnes vitrinskåp från Ikea + böter som du får när paketet, som du inte har bundit fast, flyger av släpet och nästan träffar min polisbil som kör bakom dig = 3290kr.
Hemnes vitrinskåp från Ikea + böter som du får när paketet flyger av släpet och nästan träffar min polisbil som kör bakom dig + att du skäller på mig för att jag skriver böter till dig för att DU inte har bundit fast DIN last = fortfarande 3290kr – jag bjuder på utskällningen! //Scott

39 725   gillade 1828 kommentarer 453 delningar.

Scott Goodwin

  • Ålder: 41.
  • Yrke: chef ungdoms-
    gruppen Växjöpolisen.
  • Familj: fru och tre barn.
  • Karriär: Australiens flotta 1989-96, polis i Australien 97-00. Flyttade till Sverige 2000, polisskolan -03, polis i Stockholm och senare Växjö, 04-. Ansvarig för Rikspolisstyrelsens CBRNE-frågor under tre år. Har även jobbat för Interpol.
  • Medlem i: Växjö rugbyklubb.

Växjös facebooksida

  • 42 672 följer sidan (12 sept).
  • Vissa inlägg har gillats av över 50 000 människor, haft 3 000 kommentarer och lika många delningar.
  • Följarna och deras Facebook-vänner blir tillsammans 4,1 miljoner människor. Så många skulle teoretiskt kunna nås om alla följare delade med sig av ett inlägg på sin egen Facebooksida.
  • 8 500 av följarna bor i Växjö och Alvesta kommuner, polisens huvudsakliga arbetsområde. Åtta procent av befolkningen nås direkt.
  • 60 procent av följarna är 13-34 år, närmare 40 procent under 24 år.