Debatt

Räddningstjänsten behöver granskningen

Denna ångest när man inser att man har ett gäng journalister som följer en. På Twitter, alltså.

Borde man vakta sin tunga och vad man skriver? Eller ska man passa på att ta upp ens hjärtefrågor, och hoppas att de läser och reagerar?
Det är inte bara mig som de följer. Det har som vi alla märkt blivit en ökad uppmärksamhet från media av räddningstjänsten.

Det har inte bara varit på grund av skogsbranden i Västmanland, utan även för den övriga kärnverksamheten. Det vill säga förebyggandearbetet och det efterföljande arbetet för att lära från olyckor som kan leda till insats.

Jag tänker så klart på bland annat Vetenskapsradion och de andra som har granskat räddningstjänsten.

Jag är lite kluven. När jag läser i nämnda twitterflöde och övrigt flöde på sociala medier så är jag inte ensam om detta. Många välkomnar granskningarna men är inte helt imponerade över hur de görs.
Det upplevs till viss del vara fragmenterade delar som belyses, utan att ge en bild av den ibland komplexa verkligheten. Ibland tycker jag de har träffat mitt i prick och belyst ett behov eller brist.

Ibland tycker jag att de har gjort frågorna lite väl enkla och försökt fånga billiga poäng hos allmänheten, som journalister (rent hypotetiskt så klart) ibland lockas att göra. Jag förstår att det är intressant att granska just räddningstjänsten med dess ”varumärke”.

Jag tror dock kanske att vi ska försöka se förbi det. Jag tror kanske att vi får bita lite i det sura äpplet längs vägen till att låta granskningarna vara en del av verksamheten.

Är det kanske så att vi nu ser början på en ständig mediabevakning? Eller är det i skogsbrandens fotspår vi skönjer intresset? Jag vet inte, men jag tror detta är bra.
Jag får ibland höra att jag ska fortsätta med den här bloggen för branschen behöver bli ifrågasatt och trollen behöver lyftas fram i ljuset, för att utvecklingen ska fortgå. Jag kan bli lite beklämd ibland över det, även om det väl är menat som en komplimang.

Jag tycker fler borde ta upp känsliga frågor till diskussion med målet att komma vidare och skapa en bättre verksamhet för medborgaren i slutändan.
Om det är så att granskningarna leder till det i längden – och det tror jag – då välkomnar jag varenda granskning. Och kan tåla att det ibland inte blir riktigt rätt eller djupt.

Välkomna till räddningstjänstens värld, media. Den behöver er.