Nyhet

Inga besked om Rakel G2

När kommer besked om andra generationens Rakel?

– Det tråkiga svaret jag har på den frågan är att det bereds på regeringskansliet. Men vi förstår behoven och att det behövs en lösning, sade Johan Berggren, statssekreterare på försvarsdepartementet, i Kista.

Användarna har länge efterlyst möjligheter att överföra bilder och dokument. MSB och andra centrala myndigheter har tryckt på. Men än finns inget beslut om Rakel G2 (generation två).

– Rakelsystemet har tjänat oss väl, men börjar närma sig sin tekniska livslängd och har en utmätt tid. Samtidigt är det en svår och komplex fråga, det handlar om mycket pengar och resurser, sade Berggren.

Åke Holmgren, avdelningschef för cybersäkerhet och säkra kommunikationer på MSB, uppmanade användarna att inte bara invänta framtidens lösning.

– Hjälp oss att göra det vi har i dag så bra som möjligt, det går alltid att göra det bättre. Det behövs besked om Rakel G2 snart, men vi kommer att leva med dagens Rakel ett bra tag till. Så fortsätt att förbereda er.

– Det handlar inte bara om tekniken, utan också väldigt mycket om att utveckla sätt att jobba, sätt att leda. Det har vi sett från de stora skogsbränderna. Det finns en massa såna saker som man kan göra, öva och utbilda. Där är vi inte framme än, så vi kan inte sitta still, sade Holmgren.