Nyhet

MSB:s generaldirektör slutar

Charlotte Petri Gornitzka slutar som generaldirektör för MSB för att bli landshövding på Gotland.

Regeringens krav är att en ny generaldirektör ska ha erfarenhet från totalförsvaret.

Regeringen meddelade i dag att MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka slutar 31 oktober, för att istället bli landshövding på Gotland med start 1 november.

Hon blir också nationell rådgivare för utvecklad samverkan mellan det offentliga och näringslivet inom totalförsvaret.

Charlotte Petri Gornitzka började som generaldirektör i december 2021 och slutar därmed cirka ett år innan hennes förordnande går ut.

Enligt Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, är regeringen inte missnöjd med henne.

– Vi är väldigt glada över det arbete hon lagt ner och vi inser att hon kan fortsätta att driva totalförsvarsarbetet på Gotland på ett mycket framåtlutat sätt, säger han till TT.

Att hon får sluta i förtid beror på att ett pussel behövde läggas, enligt Bohlin. Försvarsbeslutet i höst ses som en naturlig brytpunkt.

– Vi får möjlighet att sätta en ny profil på en inkommande generaldirektör som kommer in samtidigt som en ny överbefälhavare.

Charlotte Petri Gornitzka säger att hon ser fram emot sin nya roll.

– Totalförsvarets utveckling på Gotland är central för både Sverige och Nato, och att utveckla samverkan med näringslivet är helt avgörande om vi ska lyckas bygga ett robust och motståndskraftigt samhälle.

Statssekreterare Johan Berggren deltog under fredagseftermiddagen i en personalinformation för MSB:s anställda, där han berättade att rekryteringsprocessen för en ny generaldirektör drar igång på måndag.

Enligt Berggren är förhoppningen att en ersättare ska vara på plats när Charlotte Petri Gornitzka slutar. Intervjuer kommer att hållas i augusti.

Ett skall-krav är att MSB:s nya generaldirektör har erfarenhet av totalförsvaret. Charlotte Petri Gornitzkas bakgrund finns inom biståndssektorn.

– Eventuellt kan regeringen komma att lägga särskild tonvikt på erfarenhet från Försvarsmakten för att ännu mer kunna stärka förutsättningarna för god samverkan mellan Försvarsmakten och MSB, sa statssekreteraren.

Samtidigt håller också rekryteringen av MSB:s nya överdirektör på, då Camilla Asp istället blir generalsekreterare för Svenska kyrkan. Ambitionen är att även ha den nya överdirektören på plats under hösten.