Nyhet

6 120 frivilliga anmälde sig

6 120 personer anmälde sig spontant som frivilliga att hjälpa till under sommaren.

Efter förfrågan från räddningstjänster och kommuner i fem län distribuerade Röda korset listor med sammanlagt 888 namn. Enbart i Ljusdals kommun engagerade sig uppskattningsvis 300 frivilliga.

Det var efter dialog mellan MSB och Röda korset som en nationell insats för att stödja räddningsarbetet inleddes. Röda korset samordnade volontärer och har bistått med att få fram förnödenheter till räddningsarbetare och frivilliga.

– Sommarens bränder visar vikten av frivilliga. Jag är otroligt imponerad av uthålligheten hos räddningstjänsten och tagen av engagemanget hos frivilliga och företag att till exempel lösa vatten, mat och sängplats åt räddningspersonalen. Vi har en målsättning att år 2025 ha 20 000 volontärer som är redo att agera i händelse av en samhällskris, säger Ylva Johnsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.

– Alla har gjort sitt yttersta för att lösa utmaningar tillsammans. Röda Korset har gjort en stor insats med att koordinera stödet från frivilliga och göra det möjligt att engagera sig, säger Anna Nyman, chef för
MSB:s samordningsenhet.

MSB och Röda Korset kommer ha en fortsatt dialog kring hur Röda Korset kan stödja svenska myndigheter vid samhällskriser.