Reportage

FRG viktig resurs

Frivilliga blev en viktig resurs under skogsbranden.

Med FRG Västmanland som samordnande engagerades frivilliga resursgrupper från hela Mellansverige.

När FRG Västmanland inte räckte till gick larmet först till FRG Dalarna.

– På måndag kväll 4 augusti ringde Kristoffer Forsberg, FRG Västmanland, och ville att jag skulle infinna mig på ledningscentralen i Ramnäs klockan sju på tisdag morgon, berättar Jannike Wåhlberg, verksamhetsledare för FRG Dalarna.

Uppgiften hon fick var att samordna FRG Dalarnas arbete i Ramnäs.

– Jag åkte dit i tron att det var det jag skulle göra, men när jag steg över tröskeln där klockan sju var det ungefär som att sugas in i en centrifug. Man snurrade runt i ett hysteriskt tempo fram till midnatt, då tumlade man ut, sov några timmar och sen in igen.

Hon fick genast veta vad FRG Dalarna behövde hjälpa till med och började med larma ut södra delen av länet, Smedjebacken och Avesta.

– Men det tillkom snabbt fler uppgifter plus att en del skulle bemannas dygnet runt så jag larmade längre och längre norrut och till slut hade jag täckt in hela Dalarnas FRG. Vi höll ställningarna ett antal dygn men sedan blev jag tvungen att gå utanför och då blev det Sörmland och Stockholm. Från 14 augusti tog Värmland och Örebro över ledningen.

När det blev tal om att evakuera hela Norberg ville man ha FRG som en resurs som snabbt skulle kunna vara på plats i Västerås för att registrera och ta hand om alla evakuerade människor.

– Då lade jag FRG Västra Götaland i beredskap för att omedelbart kunna rycka in.

De frivilliga fick en mängd arbetsuppgifter.

– Jag fick stabschefens uppgift att upprätta en stabsexpedition dit alla i ledningscentralen kunde vända sig med frågor och önskemål. Vi blev en problemlösarfunktion. Det var stort och smått och det bara vräktes över oss. Nästan allt gick att lösa vilket gjorde att vi fick ännu mer att göra. Det kändes jättepositivt, säger Jannike Wåhlberg.

FRG Västmanland skötte hela tiden transporter av mat och dryck till brandmän i området. De drev också den stora frivilligcentralen i Västerfärnebo dit alla som ville hjälpa till kunde höra av sig.

Jannike Wåhlberg slogs av vilken fantastisk varm och god stämning som rådde hela tiden trots den fruktansvärda krisen.

– Alla dessa mängder med människor som vill hjälpa till och som skänker saker. Invånarna i Ramnäs bakade bröd till oss i ledningscentralen och Kättinghallen var och varannan dag. Hjälpsamheten och godheten har verkligen genomsyrat det hela.

Hon är oerhört imponerad över ledarskapet och organisationen.

– På stabsgenomgångarna redogjorde alla snabbt och tydligt för sina ansvarsområden. Min bild är att det var helt suveränt organiserat.

Hon gläds också över den uppskattning FRG fick.

– Det var så roligt att få höra: vi hade ingen aning om vad FRG gör men nu vet vi och ni är helt fantastiska. Hoppas det ger avtryck ute i landet. De kommuner som efter det här inte förstår att de behöver FRG stoppar huvudet i sanden, säger Jannike Wåhlberg.