Nyhet

”Man får vara beredd hela tiden”

Trebarnspappan Marco Gudding har varit deltidsbrandman i två år. Familjen har blivit mästare på att pussla.

– Det blir snabbt ändrade planer, man får vara beredd hela tiden, säger sambon Sandra Karlsson.

Värmländska Molkom har runt 2 000 invånare. Som så många andra mindre orter råder här brist på deltidsbrandmän.

För två år sedan bestämde sig rörmokaren Marco Gudding för att dra sitt strå till stacken. Sambon Sandra Karlsson stöttade honom fullt ut.
– Jag är själv uppvuxen i en brandmansfamilj och vet inget annat. Det är ett väldigt viktigt jobb och Marco är rätt person på rätt plats. Han ställer alltid upp för andra och ser bara möjligheter, säger hon.

Sitt ordinarie arbete har Marco i Karlstad, tre mil från hemmet i Molkom. Sandra jobbar i butik i Filipstad, tre mil åt andra hållet.

Som deltidsbrandman har Marco egentligen jour ett dygn i veckan, bortsett från var fjärde vecka. Då är det fyra dygn inklusive helgen som gäller. Men eftersom han inte arbetar på orten krävs en speciallösning.
– En brandmanskollega som jobbar på den lokala industrin tar mina dagpass på vardagarna. På så vis kan jag gå på jouren när jag kommer hem klockan 17.

På grund av bristen på deltidsbrandmän brukar Marco även ta extra beredskapsskift.

Sandra är normalt sett hemma strax före klockan 19 på vardagarna. För att få ekvationen att gå ihop krävs att hon slutar tidigare de dagar Marco har beredskap.
– Deltid hade jag nog jobbat ändå med tanke på att vi har tre mindre barn och jag slutar såpass sent, men jag anpassar helt klart valet av dagar efter Marcos jour. Som tur är har jag en förstående chef.

Familjen är van vid att planerna snabbt kan ändras under beredskapen. Sjuåriga Milly berättar om när de badade i somras och ett åskoväder drog in.
– Vi såg när blixten slog ner på andra sidan sjön och jag förstod direkt att pappa skulle behöva åka på larm.
– Ja, man får vara beredd hela tiden, konstaterar Sandra.

Barnen har gott om fritidsaktiviteter, inte minst på helgerna, något som Sandra till stor del måste rodda själv en helg i månaden. Det är konståkning i Karlstad, hockey i Filipstad och gymnastik i Molkom.
– Ibland kör det ihop sig, då är det guld värt att ha familjen nära så morföräldrar eller farfar kan hjälpa till. Även Marcos bror brukar hjälpa till när han är på besök. Vi har också världens bästa grannar som kan vara på stand by, berättar Sandra.

Ett annat dilemma är att familjen gärna vill börja kolla på nytt hus. Med tanke på att Marco har en inställelsetid på fem minuter vid larm, måste det ligga nära brandstationen.
– Det begränsar möjligheterna. Men vi får anpassa oss, säger Sandra.

För att Marco skulle sluta som deltidsbrandman har aldrig kommit på tal, tvärtom.
– Däremot känner vi flera som slutat på grund av att de inte får ihop familjelivet. För oss funkar det trots allt, men det är ett pussel och jag behöver hjälp för att kunna hjälpa folk, understryker Marco.

Både han och Sandra reagerar positivt på flera av forskaren Emelie Lantz förslag, bland annat när det kommer till familjeaktiviteter. Julbord är en av deras idéer.
– Det vore kul att lära känna fler familjer i samma situation, säger Sandra.
– Och en app med familjeinloggning skulle vara toppen. Man vet ju aldrig om Marco kommer vara borta en eller sex timmar. Det hade motverkat lite av ovissheten.

”Familjerna gör att systemet fungerar”

Familjefolder stöd vid rekrytering av deltidsbrandmän