Nyhet

"Vi gör skillnad"

– Fortfarande kan jag få frågan ”varför ska vi engagera oss i Pride?” Jag undrar: ”varför inte?!” Vi har brist på arbetskraft och vi har inte råd att avstå från några grupper. Tim Ole Simonsen gav en kort föreläsning på Stockholm Pride.

Tim Ole Simonsen är operativ chef i Köpenhamn och var inbjuden när MSB och räddningstjänsten samlades på Kungsholmens brandstation före Prideparaden den 5 augusti.

  • Tim Ole Simonsen Danske Tim Ole Simonsen tågade i Prideparaden.
  • strålrör Räddningstjänsten svalkade av publiken.
  • färger o glädje Glädje, värme och glada färger hör till Prideparaden.
  • räddningstjänsten o MSB Räddningstjänstens och MSB:s medverkande i paraden.

Själv hade han jobbat länge i räddningstjänsten och var nyskild från sin fru när han långsamt kom fram till att hans kommande partner skulle vara en man. Han var rädd att berätta för sin familj och sina vänner, och mest rädd för vad kollegorna skulle säga, att han skulle bli isolerad och att hans karriär skulle gå i stå.

– Men det gick bra. Jag har bara mött vänliga människor som hjälpt och stöttat mig.

– Samtidigt är absolut inte alla arbetsplatser trygga för den som är annorlunda. Inom räddningstjänsten är jargongen ett av de stora problemen.

När han själv hade kommit ut väcktes frågan hos honom ”är jag verkligen den ende homosexuelle i organisationen?”

Han var en av de 20 personer från räddningstjänsten, ambulansen och försvaret som för elva år sedan frågade sina respektive chefer om de fick gå med i Köpenhamn Pride. De fick ja, om än inte särskilt entusiastiskt.

– I år var det 250 personer i vår blåljussektion. Och vi gör skillnad. En av mina arbetskamrater stod och tittade på paraden tillsammans med sin man. När han såg oss bestämde han sig för att våga vara öppen på jobbet.

De bilder Tim Ole Simonsen visade från den första blåljusmanifestationen på Pride i Köpenhamn till den senaste, påminner mycket om bilderna från räddningstjänsten på Stockholm Pride. Från en liten sammanbiten skara till ett uppsluppet dansande gäng med brandbil, vattenspruta och regnbågsflaggor.

I år gick ett 60-tal personer tillsammans i MSB:s och räddningstjänstens sektion.