Reportage

God relation ger övningsmöjligheter

Tre moderna lastbilar och en ny personbil. En god relation med Volvo skapar intressanta övningsmöjligheter.

GÖTEBORG
– Jag har förmedlat mina tankar och idéer, fått tummen upp att få lastbilarna. Vi har skrivit avtal om hur de får användas, säger trafikinstruktör Jörgen Uhrbom.

Evighetslastbilen har använts i tre månader. Nu ska även en personbil, en helt ny och fullt utrustad Volvo V90 C6, byggas om till evighetsbil.

Hur ofta övade ni losstagning från lastbil innan idén om evighetslastbilen formades?

– Egentligen aldrig. Det var om något arbetslag hade tur att hitta en på skroten.

På övningsområdet finns ytterligare två moderna lastbilar som levererats från Volvo Technology AB. En med trailer och den andra med elmotor.

– Lastbilen med trailer används för losstagning när personbil i kollision hamnat under trailern och en person ska räddas ur bilen.

Planen är att den ena lastbilen också ska användas för en utbildningsfilm som förhoppningsvis produceras tillsammans med MSB. Jörgen Uhrbom har varit i kontakt med Trafikverket och länsstyrelsen och får låna ett vägavsnitt som tillfälligt kommer stängas för att genomföra filmningen.

– Det blir en vanlig singelolycka med lastbil liggande i ett dike. Vi tänker filma hela flödet, från räddningstjänstens utryckning till att bärgaren transporterar bort lastbilen.

Den eldrivna lastbilen är ett framtidsprojekt för att lära mer om en växande fordonsmarknad.

– Snart spottas det ut rejält med eldrivna lastbilar. Tanken är att Volvos el-experter kommer hit och hjälper oss att ta fram utbildningsmaterial.

Evighetsbilen ett klipp