Nyhet

Drönare på plats före insatsstyrka

Drönare används i dag av många räddningstjänster för att skapa en lägesbild på skadeplats, följa brandförlopp och leta efter personer vid drunkningstillbud.

Nu studeras möjligheten att skicka autonoma drönare till skadeplats.

– Pilotstudien syftar till att undersöka möjligheten för bakre ledning inom räddningstjänst och ambulanssjukvård att ta emot film från skadeplats innan räddningsresurserna är framme på olycksplatsen, säger Christian Carlsson, NUC.

Tidig information om hur det ser ut på skadeplats ger utryckande styrkor möjlighet att bättre förbereda sig inför räddningsinsatsen och välja rätt skyddsnivå för personalen.

Västra Götalandsregionen (VGR) har tidigare haft projekt med att köra ut hjärtstartare med drönare. Tillsammans med sjukvårdens larmcentral i Göteborg kommer man nyttja deras autonoma drönare för att leverera bilder från skadeplats till respektive ledningscentral.

Norra Älvsborgs räddningstjänstförbunds ledningscentral kommer vara den central som ingår i pilotstudien, tätorterna Trollhättan och Vänersborg omfattas.

– Tack vare samarbetet med VGR och deras hjärtstartarprojekt kan vi genomföra pilotstudien. De har i dag alla tillstånd på plats inom ramen för sitt pågående projekt.

Tillbaka till huvudartikel