Reportage

MSB-team kan göra insatser i Sverige

Med kort varsel rycker MSB:s ammunitionsröjningsteam ut på avancerade uppdrag runt om i världen. Men om behovet uppstår skulle teamen kunna verka också inom Sveriges gränser.

Ännu ett övningsscenario. En förrådsman vid övningsfältet Ränneslätt i Eksjö hittar några slarvigt kvarlämnade lådor i en källare. Innehållet tycks vara explosivt och MSB:s ammunitionsröjningsteam som befinner sig i närheten tillkallas.

Vid larmet får teamledaren bilder från platsen och identifiering av fyndet kan påbörjas redan innan gruppen tar plats i de två vita fordonen, märkta "MSB", varav det ena vid behov ska fungera som ambulans.

Teamet består i normalfallet av fyra personer, två operatörer, en chef och en sjuksköterska som har koll på var närmaste sjukhus finns och hur man tar sig dit, i det här fallet Höglandssjukhuset i Eksjö.

Så här arbetar MSB vanligtvis i andra delar av världen, under exempelvis FN. Med registrerade experter som samlas ihop från olika håll av landet och världen för att med kort varsel ge sig i väg på uppdrag.

—Vi har otroligt kompetent personal och många har även försvarsmaktsbakgrund säger Fredrik Skeppermo som är övningsledare för MSB under övningsdagarna och vanligtvis lärare vid Sandö.

—Det borde finnas en möjlighet att använda oss om det kniper. Vi vet ju inte vad som kommer att hända om fem år och jag ser inga som helst problem med att förstärka upp även inom Sveriges gränser.

Framme vid fyndplatsen har en av operatörerna klätt sig med skyddsutrustning för att ta sig ner i det jordkällarliknande utrymmet. Teamledaren stannar på avstånd, gärna med ett fordon som skydd.

—"Line of sight" kallar vi det. Kan du se bomben kan den se dig och då är du i direkt risk, förklarar han.

Operatören rapporterar om läget.

"Det är en box med bedömda dragtändare i, men som jag ser är alla säkrade. Det finns en låda som är liksom slängd ... med eventuellt en elsprängpatron, du har kabel som kommer ur den. Det ligger j-ligt risigt till så innan jag gör något med det vill jag få ut lådor framför".

—"Uppfattat."

Arbetet med att frigöra det känsliga innehållet börjar.

—Vi får ta den tid vi behöver, aldrig stress eller hast förklarar Fredrik Skeppermo. Ingenting får någonsin gå fel.

Läs också