Insändare

Polis-deltidare inte ny men bra idé

Tonny Adrelius i Vingåker föreslog en ny yrkesgrupp – brandman/polis-deltidare. En suveränt bra idé, men den är inte ny. Den har funnits länge.

Du som är gammal nog för att ha sett Åsa-Nisse-filmer vet ju vem "Fjärsman" är. Han som hela tiden jagar Nisse och Klabbarparn för att sätta fast dom för tjuvjakt och tjuvfiske plus hel del annat tvivelaktigt som dom brukar hålla på med.

Fjärdingsmannen, som han kallades på rikssvenska, var ju just en deltidspolis. Enligt Wikipedia fanns det fjärdingsmän redan på 1600-talet och titeln fanns kvar ända till 1954.

Från 1925 jämställdes de med polismän och fick längre fram också polisutbildning. Givetvis fick de ibland också rycka in, eller snarare ut, som brandmän, i synnerhet när det inte fanns någon riktig brandkår inom räckhåll.

Systemet med deltidsbrandkårer eller "frivilliga brandmän" som det kallas i många länder är väl en självklarhet. Men varför ska det vara så trögt med "deltids-poliser" idag? Och varför talar man så nedsättande om dem som "låtsas-poliser"?

Tänk om det skulle vara så inom sjukvården? – Nej, vi ska inte ha några "låtsas-läkare". Nu sparkar vi alla sjuksköterskor och undersköterskor och ersätter dom med riktiga specialistläkare.

Nej, här vet alla att både specialistläkare och sköterskor behövs och de samarbetar med varandra. Och på vissa mottagningar har man kanske bara en sköterska.

De "deltids-poliser" som Tonny föreslår ska ju inte jaga bankrånare med maskingevär eller jobba med mordutredningar. Tanken är ju att de med sin utbildning ska kunna göra de insatser som annars måste göras av deltidsbrandmän eller driftiga representanter från allmänheten, som kanske helt saknar utbildning.

Att de dessutom ofta åker på samma larm som brandmännen är ju knappast nån nackdel. De skulle ju också kunna hjälpa socialtjänsten, exempelvis genom att åka på trygghetslarm.

Och om det handlar om ren glesbygd, så är ju alternativet inte "riktiga" poliser – utan inga poliser alls alternativt poliser som kommer om några timmar.

Tonnys koncept med deltids-poliser fungerade alltså i flera hundra år och inom brandkåren har det ju alltid funnits. Och mig veterligen är det väl ingen som kallar deltidarna för "låtsas-brandmän". Istället är de mycket uppskattade och gör en fantastisk insats. Och upplägget är ju ekonomiskt sett en nödvändighet.

Tonnys deltids-poliser kommer också att kunna göra en fantastisk insats – även om deras föregångare i Åsa-Nisses trakter inte verkade höra till de mest kompetenta.