Reportage

Sandö får kedjehus för realistisk övning

Kedjehuset har funnits på Revinges övningsområde i några år. Nu görs ett likadant bygge i Sandö.

Kedjehus i Revinge som även byggs i Sandö

Kedjehusen i Revinge, nu byggs likadana i Sandö. Foto: Per Larsson


SANDÖ
– Vi får bättre möjlighet att realistiskt öva konstruktionsbränder och brandspridning, säger Karl Persson, lärare och projektledare för bygget.

De två kedjehusen, med en carport mellan dem, ger visuellt intryck av att vara bostadshus. Men framförallt handlar det om helt andra möjligheter att öva verklighetstroget. Alla bränder som kan tänkas uppstå i en bostad kan övas. Det går att öva allt från brand i soptunnan till övertänd byggnad.

Karl Persson– Revinge har använt sina hus jättemycket. Inte bara för brandövningar utan även när det bara pyr lite för att kunna gå in med IR-kamera och lokalisera var det pyr, säger Karl Persson.

Kassettsystem i golv, väggar och tak gör att man kan elda i konstruktionen. Hur det brinner och hur branden sprider sig kan styras av läraren, bland annat i förhållande till hur insatsstyrkan sköter sitt arbete.

– Kedjehusen är användbara i alla räddningstjänstutbildningar och för olika typer av insatsstyrkor. Dessutom tas allt släckvatten om hand, området runt husen är invallat så inget kan rinna ut.

Kedjehusen beräknas stå klara till sommaren.